fredag 13 februari 2009

Köp inte snittrosor punkt slut!


I morgon är det ytterligare en dag kommers dag som går under namnet Alla hjärtans dag. Inget som helst fel med den här dagen och en dag på året då man skall vara extra snäll och extra kärleksfull snarare tvärtom. Men…

Jag tror att en av de vanligaste gåvorna på Alla hjärtans dag är rosor eller kanske andra snitt blommor. Personligen köper jag inga rosor vare sig i morgon eller någonsin. Den enkla anledningen är att jag hellre köper en rosbuske till mitt sommarhus för samma kostnad. En buske som blommar två gånger om året år efter år.

Så varför skall inte du hellre köpa rosor i morgon då?

Tidningen Filter tar i sitt senaste nummer upp problemet med just rosor och skriver följande om vår älskade blomma.

På alla hjärtans dag köper svenskarna fem miljoner rosor.

Av de snittblommor som köps i Sverige så är ca 90 % importerade (som fraktas med flyg eller lastbil). 75 % kommer från andra EU länder och 25% kommer från utvecklingsländer. Rosor kommer främst från Kenya. Varför? Jo för att arbetskraften kan hållas oerhört billig där.

För att få fram fina rosor så används mängder av växtskyddsmedel. De som arbetar på plantagen drabbas ofta av huvudvärk, lugnproblem, hudskador, missfall och sterilitet. Insekts medlet metylbromid förbjöds i Holland redan 1985 men används fortfarande i Kenya.

Ca 100 000 Kenyaner arbetar med blomsterodlingar. De flesta är tillfälligt anställda och får inte bilda ett fackförbund. Tillfälligt anställda omfattas heller inte av de lagar och regler som finns i landet så därför är sexuella trakasserier mycket vanligt förekommande bland de många kvinnliga anställda.

Då enorma mängder sötvatten går åt till att vattna rosplantagen har detta lett till att sjöar torkat ut och under de senaste två åren har ofantliga 25 % av landets flodhästar dött på grund av vattenbrist.

Så gör vår planet en tjänst och köp inga rosor på alla hjärtans dag. Håll dig borta från snittblommor så mycket du kan året runt. En levande blomma är ju så mycket vackrare.

VAD JAG LÄRT MIG IDAG: Den genomsnittliga svenska får i sig mellan 6-7 kilo livsmedelstillsatser av olika slag varje år. Fy fan så äckligt.

Inga kommentarer: