onsdag 18 februari 2009

Gå på bio för klimatets skull


För er som läser den här bloggen ofta eller har hängt med från början kommer det inte som en överraskning när jag säger att mitt dagjobb är i filmbranschen och att jag älskar att se på (bra) film. Givetvis ser jag mina filmer helst på bio och det är faktiskt ganska klimatvänligt att gå på bio.

Efter nyår är det alltid en hektisk period för oss som älskar film och vill se bra film på bio. Det är nämligen som så att alla filmer som vill vara med och tävla om en Oscar statyett måste haft premiär i USA senast den 12 december året innan. Detta gör att de någon eller några veckor senare även får premiär i Sverige.

Självklart vill man ju ha sett så många av filmerna innan Oscarsgalan att det blir en hel del biobesök i månaderna januari - mars.

Med det är jädra klimatvänligt att gå på bio faktiskt.

Den största fördelen är att du lägger dina pengar på en upplevelse och inte en produkt som du skall ta hem och använda eller ställa någonstans.

Sedan är det ju som så att medan du är på bio och ser en film så har du förhoppningsvis knappt någon ström på i hemmet. Bild och ljudanläggningen på en biograf drar ungefär 3000 Watt men om du sitter hemma med din platt tv och stereo så drar du ca 270 watt. Grejen är ju dock den att i Svenska biografer kan man fylla allt från 18 (Grand 2 på Lidingö i Stockholm) upp till 918 personer (Rigoletto 1 i Stockholm).

Filmkopian transporteras sedan till nästa biograf där den kan användas igen och bli en ny upplevelse för nya människor.

Jag har gått på bio och sett 9 nya filmer sedan juldagen för några veckor sedan.

Filmerna som jag sett är:

Australia
Zack and Miri makes a porno

De närmaste veckorna kommer jag se ytterligare 5 filmer som jag är mycket nyfiken på:

Milk
Slumdog millionare

Johnny Mad dog
Public enemy No 1
Taken


Så gå på bio, det är både trevligt, mysigt och roligt. Till på köpet är det klimatvänligare än att t ex köpa en film.

Hur ofta går du på bio?

6 kommentarer:

Lars Johansson sa...

Filmframkallningen av kopior tycker jag inte är miljövänlig, tyvärr. Gå in på ett fotolabb, Stephan, kom tillbaka sen om det är miljövänligt det du har läst på flaskorna. Jag vet inte hur farligt det är, men i framtiden har man nog inte silver kvar till kort. Så det hela med "film" känns gammalt och miljöovänligt men kan fungera i ytterst små doser, med bra rening. Det har de väl får man hoppas. Men fan vad det luktar, kanske därför du har ont i huvudet.

Christian sa...

Jaa, jag vet... Nu är jag jättekinkig, men både
"Australia" och "Benjamin Buttons otroliga liv" länkar till fel sida, dom länkar till "I taket lyser stjärnorna".
Tack för att du underhåller mig och fyller mina fritidsproblem med din blogg.

Anonym sa...

Bio är för dyrt idag, jag som har familj har inte råd att gå på bio mer än några gånger per år. Det kostar oss över 500 kr varje gång vi ska gå - o då är vi bara fyra personer ändå. Jag vet att man inte får ladda hem o hej och hå, men det om något är ju i så fall miljövänligt....snuvar några miljonärer på lite pengar men ur miljösynvikel så är nedladdning mer miljövänligt i så fall. Kram ...

Stephan Bäckman sa...

Hej Lars,

Det finns inget silver i filmkopior längre. Detta fasade man ut 2004 för miljön skull. På mina två biografer som jag drev på den tiden betalade jag 22 000 kr för att göra denna ominstalation.

Ekorren sa...

vad är det för ominstallation du behövde göra då ?

Stephan Bäckman sa...

Tjena Ekorren,

När Disney tvingade fram att filmbranchen skulle gå över till "rött ljus" på ljudoptiken så var det för att de skulle sluta använda silver i sina filmer.

Resten av branchen hängde på och idag används inte silver i nya filmer alls. Gamla kopior sedan innan denna uppgradering har dock silver i sig.

Detta medförde att kopiorna blev billigare att tillverka och miljövänligare.