tisdag 3 februari 2009

Bokrecention: VILL HA MER


Det är inte ofta som jag läser ut en bok och inte för att jag slutar läsa dem utan snarare för att jag läser så sakta att det inte blir lika ofta för mig som för er andra.

Men nu har jag läst boken VILL HA MER – om barn, tid och konsumtion skriven av Katarina Bjärvall.

Redan titeln berättar väldigt tydligt vad den här boken handlar om för den handlar faktiskt enbart om våra barn (även om inte jag har några), vad vi gör med vår tid och hur mycket vi konsumerar.

Det jag gillar mest med boken är alla spännande fakta som poppar upp på vissa sidor. Bland annat så har genomsnittsbarnet i Sverige 537 leksaker och at varje barn får leksaker till ett värde av 5 600 kr om året.
Merparten av dessa leksaker köps av föräldrar som får dåligt samvete för att de inte har tillräckligt med tid för barnen. Konsumtionen av leksaker leder i sin tid till att föräldrarna måste fortsätta arbeta utan att istället frigöra tid för barnen.

En annan sak som är riktigt intressant är att både Toys R us och BR leksaker i Sverige ägs båda av Top-Toy. Toys R us erbjuder sina kunder en lägsta pris garanti. Kruxet är dock att väldigt många av leksakerna på Toys R us tillverkas enbart för just den kedjan och kan så ledes inte hittas billigare någon annanstans (jag har hört att det fungerar likadant inom elektronikbranschen där man ändrar produktens beteckning för olika kedjor).

I boken kan du även läsa om en familj som inte har någon TV i sitt hem, en annan familj som lever på landet med två barn och inte har några jobb utan istället lever på det som tomten har att erbjuda.

För mig som ständigt försöker minska min konsumtion är denna bok ofta väldigt intressant. Det är vissa partier i boken som är lite segare och där jag inte känner mig lika engagerad men jag antar att det är för att jag ju inte har några barn.

Frågan ställs även i boken om vi arbetar för mycket och jag brukar själv ställa mig den frågan och jag brukar komma fram till att så länge jag håller mig inom ramen av mina arbetstider och inte behöver jobba över så tycker jag att jag arbetar precis lagom. Är det under en längre tid inte kul att gå till jobbet borde man istället byta jobb anser jag.

Jag köpte boken VILL HA MER för 20 kr. Skulle du vilja köpa den av mig så får du den för 20kr + 12kr i porto. Totalt blir det 32kr. Maila mig om du är intresserad på ielftetimmen(at)hotmail.com. Boken ser ut som ny. Begagnat är bäst!

I morgon skall jag börja läsa ATT KÖPA LYCKAN av Ann-Britt Alderman.

VAD JAG LÄRT MIG IDAG: Efter andra världskriget slut genomfördes en stor reklamkampanj i USA som sa att soldaterna skulle köpa sina trogna väntande flickvänner och fruar en diamantring. Sen den tiden anses just diamantringen vara den gängse kärleksgåvan över stora delar av världen. På grund av alla som dör av konfliktdiamanter varje år kommer jag dock aldrig att köpa en diamant. Därför fick fästmön köpa sin egen ring när vi förlovade oss (hon valde såklart konfliktfria diamanter).

4 kommentarer:

kajsa sa...

Jag tyckte bäst om kapitlet med den självförsörjande familjen. Kanske för att jag läst "deras" tidning i så många år. Den kanske du skulle gilla Stephan. kolla på www.alternativ.nu Tidningen heter Åter. Just nu när jag skriver detta verkar hemsidan inte funka men prova gärna senare. Jag älskar den tidningen!

Stephan Bäckman sa...

Det verkar som att den hemsidan är nedlagd.

Anki sa...

Kul att du gillade boken. Mycket av innehållet är nog mer relevant om man har barn. Man "måste" helt enkelt konsumer mer när man har barn men man har ju möjlighet att välja begagnat, låna etc ändå.
Den självförsörjande familjen däremot känns inte så intressant, kanske för att de är rätt beroende att folks givmildhet så som jag uppfattar det. Däremot är Åter och alternativ.nu ett väldigt bra projekt

kajsa sa...

Hemsidan är inte nedlagd. bara nere en stund. Den funkar nu iaf. Vet inte om jag håller med Anki om att Petter och company är beroende av andras givmildhet. Så har iaf inte jag uppfattat familjen, vare sig genom boken, tidningen eller hemsida.