söndag 14 december 2008

En riktigt bra film på bio just nu!Varje jul finns det i alla fall en sak som svensken oftast gör som är väldigt miljövänlig. Hon går på Bio. I många årtionden så har julen och främst juldagen alltid ansetts vara den stora biohelgen i Sverige. Varför vi svenskar väljer att gå på bio som mest dessa dagar är faktiskt en gåta för mig (vet du svaret kanske?). Själv har jag inte den hysterin i mig och anledningen till det är ganska logiskt. De flesta år har jag redan sett de filmer som har premiär på julen då det ingår i mitt jobb. Så även i år då jag kommer ha sett 3 av de 4 stora julfilmerna.

Årets julklapp skall ju tydligen vara en upplevelse och då är ju bio perfekt. Det är förhållandevis billigt med ett biobesök och du har ingen produkt att ta med dig hem.

Igår var jag på bio efter en dag med luciafirande på Skansen. Jag såg den nya filmen THE DAY THE EARTH STOOD STILL med Keanu Reaves i huvudrollen.
Jag gick faktiskt inte på bio för att jag var nyfiken på filmen utan snarare för att se vilken typ av film detta var och för att skapa mig en uppfattning om denna film kan konkurrera om biobesöken till den film som vi släpper i jul och som heter YES MAN.

Men jag blev riktigt gripen av THE DAY THE EARTH STOOD STILL. Keanu Reaves som är en av de träigaste skådespelarna i Hollywood passar perfekt i denna roll där han spelar något som inte kommer från planeten jorden. Han spelar nämligen en karaktär vid namn Klaatu som kommer till jorden för att informera om att vi nu har utsatt vår planet för mycket skada och att vi nu måste göra något åt detta.

Filmen för in klimathotet och alla andra hot på jorden på ett fantastiskt sätt utan att bli löjlig och djuplodande. Den håller hela tiden spänningen levande och man undrar under hela filmen vad som skall komma härnäst och vem Klaatu är och hur han skal hjälpa oss att lösa de problem vi utsatt jorden för.

Eftersom jag själv inte läser recensioner av filmer som jag vill se utan enbart läser dem först när jag redan sett filmen känner jag att jag inte vill gå mer djuplodande om filmens handling.

Allt jag vill säga är att det var länge sedan jag gick ut ur en biograf och var så nöjd med en film. För oss som är klimatintreserade och allmänt intresserade om vårt sätt att leva så är denna film fantastisk.


Filmens bästa replik är "Om Jorden dör, så dör även ni, men om ni dör så överlever jorden"

Jag ger den 5 vindkraftverk av 5 möjliga.

Jag måste ju även passa på att nämna att filmen YES MAN är en romantisk komedi som handlar om att säga JA till livet istället för kanske eller nej. Det blir ju så mycket roligare då. En rolig film som också är tänkvärd och får en att bli mer positiv efter filmen än man var innan.


6 kommentarer:

JonasK sa...

Budskapet i filmen är onekligen i linje med tidens anda.
Det strålande originalet från 1951 var däremot väldigt före sin tid och ställde nog frågor som få var redo för.
Ska bli intressant att se även denna version.

Anonym sa...

Filmen är verkligen sevärd, och jag hoppas fler kommer se den, vi skulle behöva en Klaatu som väcker oss lite så att vi ser vår framtid lite klarare

Stephan Bäckman sa...

JonasK: På Cinemateket i Stockholm visar de orginalet på söndag som heter MANNEN FRÅN MARS.

JonasK sa...

Tack för tipset, Stephan.
Kan erkänna att jag har filmen, postern och roboten i plåt (som går om man drar upp den med en nyckel).
Otroligt nördigt. :-D

Stephan Bäckman sa...

JonasK: Jag har köpt hejdlöst mycket filmprylar genom åren.

Det är faktiskt först när jag försökte leva mer klimatvänligt som jag fick stopp på habegäret.

Somliga säger att det ser ut som hos THE 40 YEAR OLD VIRGIN hemma hos mig.

JonasK sa...

He he.. Så illa är det inte ställt hos mig.
Det har faktiskt bara slumpat sig att det, under en 10- årsperiod, ramlat in saker relaterade till just den filmen.
Men ha-begäret känner jag igen (min last var skivor) och har faktiskt lyckats lämna det bakom mig.