tisdag 9 december 2008

En bättre variant av Google!


Då jag har en stationär dator så drar den nästan lika mycket el som min platta tv och eftersom man spenderar så oerhört mycket tid framför sin dator eller tv gäller det att försöka göra detta så miljövänligt som möjligt. Ofta finns det ju väldigt lite man kan göra för att påverka klimatet när man surfar på nätet men här är ett litet tips i alla fall:

På ett år motsvarar energiförbrukningen från persondatorer samma mängd koldioxidutsläpp som att elda upp 122 liter bensin.
Visst är du (precis som jag) antagligen inte intresserad av att minska ditt Internetsurfande men den sökmotor du använder kan få din dator att minska sin energiförbrukning.
Sökmotorn BLACKLE hämtar sina uppgifter från Google men gör detta på en svart bakgrund. Detta har lett till att man har sparat nästan 970 000 kilowattimmar på jorden sedan sajten skapades 2007.
Kanske kan du tycka att gå från vit till svart bakgrund är jobbigt för dina ögon kan du testa THE GREEN SPIDER som också har Google som sökmotor och sparar lite mindre energi än BLACKLE men ger användaren samtidigt chansen att välja mellan flera olika alternativa bakrunder som är bättre än den vita.

BLACKLE har också en hel del tips på klimatvänligt leverne.

Vad tycker ni om dessa alternativ?

5 kommentarer:

Martina sa...

jag har sökt på blackle istället för på google ett bra tag nu och den svarta bakgrunden är bara skön att vila ögonen på tycker jag!

Anonym sa...

Men är det verkligen så?? Min pojkvän som är data programmerare säjer att det inte funkar så. Eftersom man använder Google sökmotor och energin där och för över det på Blackles sida så kan det aldrig bli mindre. Vet inte själv om det är så men fick mig en funderare. Vad tror du??

Stephan Bäckman sa...

Anonym:

Det är inte sökmotorn som drar mindre energi det är din monitor som drar mindre energi tack vare den svarta bakgrunden.

Färgen vit drar mest energi och övriga drar mindre.

Anonym sa...

varför är inte din blogg svart då?

Stephan Bäckman sa...

Ärligt så är den Grön för att den färgen förknippas starkast med miljö och dyligt.