söndag 9 november 2008

En helg utan shopping!Denna helg har varit mycket trevlig och utan att jag har spenderat en endaste krona (annat än på mat).

Jag har ett antikvariat jag går till ibland för att byta till mig lite böcker. Jag brukar ta med mig lite böcker jag inte vill ha längre och så får jag tillgodo kvitto i hans butik och kan på så sätt läsa de böcker jag vill ha när de kommer in i butiken. När jag var yngre så köpte jag enbart inbundna böcker och helst första utgåvor. Idag är det mer pocketar som gäller då de är miljövänligare och billigare. Dock har jag nästa alltid köpt begagnade böcker.

I antikvariatet jag går till finns det många splitternya böcker som kostar 25-35kr. Böckerna på bilden nedan lämnade jag in i fredags och fick 95kr för. Jag köpte två böcker som jag tänkt ge bort till jul för 50kr och lade resten av min ersättning på mitt tillgodokvitto.

Senare på fredagen gick jag på improvisations teater för första gången. Det var riktigt roligt. Jag hade fått fribiljetter till valfri föreställning. Teater är också mycket miljövänligt då det enda du konsumerar är en upplevelse, det finns ju inget att ta med hem till bostaden.

På lördagen skulle jag besöka en mässa på Lidingö (andra sidan stan för mig). Jag låg efter med läsningen i några magasin (bl. a Råd och Rön och Fokus) som jag fått vilket fick mig att välja kommunala transportmedel istället för min egna bil. Detta var både billigare och miljövänligare och samtidigt fick jag möjlighet att komma ikapp med min läsning. Resan tog nu 45 minuter istället för ca 30 minuter det skulle ha tagit med den egna bilen. På tunnelbanan kan jag ju läsa men inte när jag kör bilen.

Idag har jag bara varit hemma och städat och rensat bland alla mina papper. Förr brukade jag alltid skriva ut mina räkningar och kvitton på trasaktioner men sånt gör jag inte längre. Jag har till och med gjort mig av med skrivaren hemma för att den tog för mycket plats. Jag slängde en hel pappkasse med papper som jag sparat i hemmet. Papper som jag inte behövde och som ju kan bli nytt papper. Hur mycket papper sitter du själv och bunkrar på där hemma? Är det värt det? Tar det inte en massa plats?

På kvällen hade jag två gäster över på middag.

Så med andra ord så var även denna helg helt konsumtionsfri. Man kan undra varför man jobbar så mycket som man gör när man ändå inte köper nått för pengarna. En sak är i alla fall säker. Man behöver inte konsumera för att ha en bra helg.

3 kommentarer:

Marie sa...

Intressant läsning! Heja på!

kajsa sa...

Håller med Marie. Intressant läsning. Flera av författarna brukar jag läsa själv. Men just nu håller jag på och läser Vredens druvor av John Steinbeck som handlar om när människor i 1930-talets USA fick lämna sina hem och fly till Kalifornien pga The Dust Bowl. Samtidigt läser jag också Lester R Browns bok PLAN B 3.0 - Uppdrag:rädda jorden! Två mycket bra böcker. Det var för övrigt från Browns bok som jag blev intresserad av att läsa Steinbecks bok. Kanske något för dig Stephan?

Stephan Bäckman sa...

Kajsa, Jag får i sådant fall hålla utkik efter den boken. Jag har så otroligt mycket böcker jag vill läsa men har inte så mycket tid. Bara idag kommer jag lägga ner ca 1,5 timmar på bloggen.

Min lilla baby tar min tid ;0)