torsdag 9 oktober 2008

Byta lampor?

Jag får ofta frågan om det verkligen är värt att byta till lågenergilampor när man har vanliga lampor som fungerar och kanske till och med några extra i lager?

Ja vad svarar man på det? För mig var svaret i alla fall enkelt.

I mitt hem har jag bytt alla lampor mot lågenergilampor förutom på toaletten. Jag resonerar nämligen som så att genom att inte vänta med själva bytet får du en sänkt elkostnad för dina lampor med hela 80 %. Det innebär att det endast tar några månader för att du skall tjäna in kostnaden för lamporna och sedan går du +80 % i elkostnader de resterande åren (i regel brukar lågenergilampor hålla i ca 6 år).

På landet i mitt hus där har jag lågenergilampor i en större del av huset men mina ytterlampor är vanliga då dom endast tänds medan jag är utomhus någon minut och då inte vill vänta på att lampan skall få sin fulla kraft.

Så ett enkelt svar på frågan är faktiskt att om du vill sänka din elkostnad till dina lampor (i vårt mörka land) med 80 % så skall du byta till lågenergilampor och spara dina fungerande vanliga för dom kan ju alltid behövas vid nått oförberett tillfälle eller på toaletten/landet.

Så du som inte har bytt, gör det nu, du sparar pengar och vår miljö.

2 kommentarer:

www.jordochdjur.se sa...

De mest energisnåla lågenergilamporna fungerar inte mycket av den armatur vi har hemma. Väldigt mycket armatur med skärm är helt enkelt för liten för att få plats med en lysrörslampa. Ikea har ett bredare sortiment av lågenergilampor i andra utföranden också, men de har bara energisparbeteckning B.

Stephan Bäckman sa...

Jag skulle dock vilja tipsa om att IKEAS lågenergi lampor som ser ut som ett datachip surrar som fasiken så ha dem åtminstone inte i sänglampan när ni försöker läsa. Det hade jag och jag fick köpa en ny. Jag har haft samma problem med två olika lampor som sett likadana ut som jag köpt på just IKEA.

Stephan