söndag 12 oktober 2008

Plastpåsens dagar är räknadeI en artikel i RÅD & RÖN för några månader fanns en kanon artikel om den mängd plastpåsar vi använder i Sverige och de offentliga mängder pengar som butikerna (som tar betalt för dessa) får in i sina kassor varje dag.
Idag när jag påmindes om att jag ville skriva om detta så hittar jag inte artikeln i min 15 cm höga hög med artiklar som jag vill förvandla till inlägg i bloggen, förbaskat alltså.

I dagens Dagens nyheter finns att läsa att ett köpcentrum i Umeå i samarbete med Naturskyddsföreningen från och med idag inte ger kunderna några plastpåsar. Alla butiker utom ICA i köpcentrumet är med på detta. Givetvis är det ju ICA butiken som tjänar mest pengar på sina plastpåsar men där ser man samtidigt hur seriösa hela ICA HJÄRTA ECO kampanjen kanske är.

Köpcentrumet i Umeå har under tidigare år försett sina kunder med 4,5 miljoner påsar om året. En helt galen summa när man ser den framför sig. Kunderna i Umeå kommer uppmanas ta med sig egna plastpåsar men kan även köpa ekologiska certifierade papperspåsar.

Enligt artikeln tar det flera hundra år för en plastpåse att brytas ner i naturen och om ett köpcentrum i Umeå genererar 4,5 miljoner påsar, hur många genererar då vårt jordklot varje timme, dag och år? Skrämmande.

På Sveriges radios hemsida hittar jag en artikel om en ICA MAXI BUTIK i Kristianstad som gör en vinst på drygt 900.000 kr om året på sina plastpåsar.

En plastpåse kostar runt 80 öre att tillverka och säljs för 1,50 i regel. Det är en vinst på 70 öre per påse.

Om du köper en påse om dagen så kostar det dig 547,50 kr om året. Skulle du kunna göra nått roligare för de pengarna?

Om du vill vara miljövänlig och samtidigt behålla pengarna för dig själv så använder du gamla påsar eller köper dig en tygpåse (kostar ca 20kr). Jag har valt att trycka upp några egna tygpåsar av ekologisk bomull när jag handlar. Vad tycks?


3 kommentarer:

Jessica sa...

Den är jättetjusig - var kan jag köpa en?

Stephan Bäckman sa...

Hej Jessica,

Riktigt kul att du gillade dem.

Jag gjorde bara 6 stycken, Jag gav bort två av dem till filmens regisörerer och två till två bekanta och sedan behöll jag två själv.

I dagsläget finns de inte att köpa men om tillräckligt många skulle vara intreserade så får jag kolla upp det.

/ Stephan

Med färg och ljus genom vardagen sa...

Och tror mig, företag som tillverkar dessa platskassor gör riktig stora vinster, har jobbad med sånt ... nej, vi ska användar tygkassor. Min favorit är tygkassan från neonela. finsn att ebställa på hennes hemsida www.neonela.se, snygga färger och med reflex! Mycket praktist, eller hur? / hälsningar / ela