söndag 7 september 2008

Slå av mobilen på natten!

Min nya mobiltelefon (företagsmobil) måste laddas bra oftare än den förra och det stör mig. Jag trodde utvecklingen på batterier hade gått framåt men det är utvecklingen på finesser som kräver bra mycket mer batteri som gått framåt inget annat.

När jag frågar mina vänner om de stänger av mobilen när de går och lägger sig på kvällen tittar de på mig som om jag vore dum i huvudet.

I den bransch som jag arbetar i så får jag SMS på natten och därför har jag mobilen avstängd på natten. Jag menar varför skall mobilen vara på då, man sover och vill väl inte bli väckt. Nu är det ju så klart som så att ju äldre man bli desto mindre ringer det i mobilen på kvällar och nätter men om det ändå inte ringer. Varför envisas alla med at ändå ha den på.

Låt oss påstå att jag snittar 7 avstängda timmar per natt. Det innebär att min mobil är avstängd 106 dagar om året och då såklart inte drar ström.

Fråga dig själv varför din mobil är påslagen på natten. Har du inget bra svar på frågan kan du väl lika gärna stänga av den på kvällarna och göra en insatts för miljön samtidigt.

7 kommentarer:

Lars Johansson sa...

Det var bra sagt.

Anonym sa...

Jag skulle tycka det var intressant att veta hur mkt ström som går åt av att ha telefonen på under natten. Säg 7 timmar varje natt, och telefonen är i energisparläge....

Anonym sa...

Om man sedan har mobilen bredvid sig och påslagen när man sover, t ex använder den som väckarklocka, har forskning visat att det leder till sömnrubbningar. Läs mer på: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=719458

Kajsa sa...

Jag har min mobil påslagen på natten eftersom jag använder den som väckarklocka. Med den vanliga klockradion vaknar man med ett ryck eftersom signalen är så stark så man är nära att trilla ur sängen. I min mobil har jag lagt en fin melodi (nåja det är hårdrock men jag tycker den är fin) som gör att jag vaknar väldigt behagligt. Dessutom behöver inte resten av familjen vakna när jag ska gå upp och vi har olika tider. Har på ljudlöst under natten för att slippa höra ev sms eller samtal. Alarmsignalen funkar som vanligt ändå.

Ekorren sa...

Kajsa, bara så du vet så har de "nya" telefonerna idag sådan funktion att alarmet alltid funkar även om den är avstängd. Så har du en telefon som är 1-2 år gammal så kan det funka. Prova.

Kajsa sa...

Tack ekorren! Det visste jag faktiskt inte. Det måste ju givetvis testas. :-D

Thomas sa...

Den viktigaste funktionen på en mobiltelefon är att den ska ha en avstängningsknapp. Vi måste lära oss att styra över tekniken och inte tvärtom. Min mobil är bara påslagen under arbetstid eller dagtid under olika resor etc. När jag är hemma på min fritid får folk ringa på det vanliga stationära numret. Enda orsaken till att man kan behöva ha mobilen påslagen nattetid är väl om man inväntar besked från sjukhuset angående någon anhörig, etc.