söndag 21 september 2008

Skaffa ingen bil!


För vissa kommer detta att låta så självklart men kanske inte för alla.

Om du inte behöver en bil, köp då ingen. Den slukar pengar som inget annat som vi äger och. Om du ännu inte tagit nått körkort så gör inte det heller. Så länge du bor i en stad eller lever ett liv där du inte behöver bil så tycker jag absolut att du inte bör skaffa någon. Givetvis för miljöns skull men främst för din egen plånboks skull.

Jag skall använda min egen bil som ett exempel.

Jag äger en Volvo V40 från år 2000. Den har gått 12 000 mil vilket är förhållandevis lite för en åtta år gammal bil. Bilen skall servas var 1 500 mil eller en gång om året. Nedan följer mina årskostnader för min bil hitintills (sep) 2008.

Garage 380kr i månaden, 3420kr
Försäkring 360kr i månaden, 3240kr
Nya däck för första gången 5700kr
Service 4000kr
Vägskatt 1800kr
Nytt bilbatteri för första gången 1100kr
Besiktning 300kr
Bensin, ca 6300

Totalt blir detta 25 860kr för att åka en sliten bil i bra skick i 9 månader. Under denna tid kan vi påstå att jag har åkt ca 90 mil i månaden Vilket ger en milkostnad på offantliga 32 kronor milen.

Vad man också kan lägga in i ekvationen är att en taxiresa till Stockholms innerstad från mitt hem kostar 200kr. För dessa pengar skulle jag kunna gjort 129 sådana taxiresor.

Jag har bara bilen av en endaste anledning. För att kunna ta mig från hemmet och mitt landställe som ligger 15 mil bort. Annars skulle jag göra mig av med bilen direkt.

PS. Innan jag böt däck på bilen brukade jag snitta en bensinförbrukning på 0,52 liter milen. Nu när jag har nya miljövänliga däck snittar jag 0,57 som lägst. Detta begriper jag ingenting utav.

Gör dig själv och din plånbok och miljö en stor tjänst. SKAFFA INGEN BIL!

Har du bil i onödan och i så fall varför?

5 kommentarer:

www.jordochdjur.se sa...

Vi hade faktiskt ingen bil (och inte ens körkort) tills vi hade tre barn. Då började det bli knöligt att baxa runt familjen på buss och spårvagn och att handla till så många mer sällan än 1 gång om dagen var omöjligt. Billösheten började helt enkelt ta väldigt mycket tid.

Nu har vi fyra barn och en stor bil - för vanliga bilar räcker ju inte till för 4-barnsfamiljer. Bilen används mest för att skjutsa till aktiviteter som är längre bort än gångavstånd, för att köpa mat, göra utflykter, och tyvärr även dagliga turer till barnens skola som ligger 3½ km hemifrån. Maken cyklar till jobbet varje dag och jag sköter mitt jobb hemifrån.

/Monica

Martina sa...

Mitt hushåll har ingen bil. Vi cyklar om sträckan vi ska är under ca 7-8 km och åker annars kollektivt.

Hur ofta åker du till landet? Hade inte hyrbil varit något för dig om du bara använder bilen till landsresor? Eller att åka kollektivt/tåg vissa sträckor och cykla sista biten?

Stephan Bäckman sa...

Hej Martina,

Jag har funderat mycket på alternativ och ett av dem är att åka kollektivt 14 mil och sedan en egen bil sista milen.

Problemen är dock många, Jag har katt som jag skall bära på.

Jag stänger av all el vilket gör att all mat i kylen hela tiden måste fraktas mellan hemmen.

Tågbiljetterna är dubbelt så dyra som att åka i bilen.

Jag har funderat på att ingå i bilpool men jag vet inte hur de ser på katt.

Sedan så har jag ett stort hus som jag alltid behöver renovera så jag behöver en bil ganska ofta för att kunna köpa plankor och dyligt.

Kan låta som dåliga bortförklaringar men hemma i stockholm står bilen helt still mestadels. Jag cyklar ibland till jobbet som är 1 mil enkel resa och annars åker jag ALLTID T-bana.

www.anjocapi.blogg.se sa...

Vi har bil, men kör sällan inom stan, då åker vi kollektivt eller cyklar. Däremot har vi släkten 50 mil härifrån och då är det skönt med egen bil eftersom det är långt mellan byarna i Norrbotten(släkten bor lite utspritt!). Har hund oxå vilket gör att det inte är lika lätt att ta långfärdsbuss.. tåg går rätt bra och man kan boka djurtillåtet.. Men visst skulle vi klara oss helt utan bil, det tror jag absolut!
//Pia

Martina sa...

hej,

jag förstår. Inget illa menat! Bara förslag.

Visst är det superdumt att tågbiljetter är så dyra!

Och visst är det jobbigt att buss-resa med katt. Min jamar nonstop på bussar. Ska pröva feromonspray som finns i djuraffärer, det ska tydligen lugna stressade kissar!

Tack för en bra blogg