måndag 22 september 2008

Oxfam, en organisation med stort hjärtaFörra veckan hade jag det stora nöjet att gå på den första av två spelningar med det brittiska bandet Coldplay som var i Globen i Stockholm två dagar i rad. Jag hade verkligen kanon biljetter dessutom.

Men innan konserten började såg jag några tjejer som gick och samlade in namn. Dom var från den brittiska organisationen OXFAM.

Som det Coldplay fan jag är så visste jag att bandet stöder denna organisation som finns i 11 länder och som kämpar för att minska fattigdom och orättvisor.

Sångaren Chris Martin som ofta sitter vid sitt piano på konserterna har kunna ha setts hela turnéer med organisationens logga på handen som sedan visas för alla besökare på stora monitorer. På kanten av pianot har jag även sett honom skriva Fair trade. Med andra ord så är han ordentligt engagerad i organisationen.

När jag var på konserten så ville jag inte köpa någon konsert t-shirt för 260kr. Jag vill ha en Oxfam t-shirt.
Så jag sprang bort till deras gruppledare, berättade om mitt engagemang för miljön och vår planet och tiggde och bad om en tröja. Till en början var det lönlöst då dessa tröjor inte får säljas eller skänkas bort. Men efter ett tag så gav den ansvarige med sig och jag är nu en stolt ägare av min första Fair trade märkta t-shirt som dessutom inte går att köpa och med ett seriöst tryck på sig.

Kände du till dessa orättvisor bland annat?

En kvinna som är född i Swaziland i Afrika har en medellivslängd på 39 år. En kvinna från Schweiz beräknas dock bli 84 år.

I Belgien finns det 449 doktorer per 100,000 invånare. I Tanzania finns det bara två.

Se gärna den lilla filmen nedan!

Läs mer på: http://www.oxfam.org/
1 kommentar:

Kajsa sa...

Jag gillar också Oxfam. Snygg tröja.. Nu blev jag avis.. :-)