måndag 8 september 2008

Ju mindre du köper!


Det är den minskade konsumtionen som kan få oss att rädda den planet vi bor på. Det kommer knappast räcka att byta elbolag eller sluta åka bil även om det är bra saker att göra. Vad som behövs är att finna ett helt nytt sätt att leva på.

Köpbegäret är för mig otroligt svårt att ibland hantera, har jag tråkigt så reagerar jag precis som så många andra och vill åka in till stan och köpa mig nått fint, spännande eller roligt. Jag över dock på att stå emot begäret av att ha fler och fler saker.

Som sångaren Eddie Wedder sjunger så leder fler saker bara till att man behöver större lägenhet som i sin tur leder till ännu mer saker och jag är faktiskt inte intresserad av detta. Men tro mig när jag säger att så här var jag inte för 5 år sedan, då unnade jag mig precis allt jag ville ha eftersom jag levde fattigt som barn och nästan aldrig fick nått.

I somras läste jag i tidningarna att inflationen nu var högre än räntan d v s att alla pengar som man hade på banken sjönk i värde. Så jag gjorde det bästa man kan göra för pengar nu när en lågkonjunktur står för dörren, jag tog hälften av mina besparingar och betalade av mina lån med. Ur miljösynpunkt var detta även väldigt miljövänligt eftersom jag egentligen inte köpte nått för pengarna utan enbart sänkte mina skulder.

I helgen levde jag på 300kr fast jag egentligen behöver åka till IKEA och köpa en sänglampa och så finns det några Climate change t-shirts på Zara som jag vill köpa. Men jag stod emot. Säng lampa köper jag nästa gång jag åker förbi IKEA istället för att åka dit enbart för detta ärende. T- shirtarna behöver jag egentligen inte och jag vet ju redan att jag är för climate change (men jag vill ändå ha dem).

Så vad gjorde jag för 300kr då? Jo jag köpte mat för 100kr (åt mycket rester från frysen) och lade 200kr på medlemskap i KLIMAT AKTION. Den senaste organisationen mot klimathotet.

Ju mindre pengar du spenderar på annat än mat ju minde klimatpåverkan gör du. Idag måndag har jag inte spenderat en endaste krona.

5 kommentarer:

Kajsa sa...

Ja du Stephan det här är nog en sak som vi alla måste bli bättre på. Vi kan inte köpa oss bort från klimatkrisen. Det är ju minskad konsumtion som gäller. Själv är jag något av en bokmissbrukare och köper väldigt många nya böcker varje år. Lånar massvis med böcker på biblioteket också. Jag skulle ju utan några problem kunna halvera min mängd inköpta böcker genom att låna fler på biblioteket. Mitt bibliotek är jättebra och köper in böcker eller fjärrlånar utan extra kostnad om de inte har den själva. Det är ytterst få inköpsförslag de har sagt nej till som jag lämnat genom åren.

Tack för ditt inlägg Stephan. Från och med nu är det biblioteket som gäller. Alt antikvariat. :-)

Stephan Bäckman sa...

Kajsa, Läs denna ;0)

http://ielftetimmen.blogspot.com/2008/05/vildlivet-kallar.html

Kajsa sa...

Den boken ska jag absolut läsa. Det verkar vara en bok i min smak. Filmen med Sean Penn och filmmusik av Eddie Vedder. Ja det kan ju knappast bli bättre. :-)

Jag minns att jag läste det inlägget men sen glömde jag bort det. Tack för påminnelsen!

En av mina absoluta favoritböcker är Glädjens stad av Dominique Lapierre. Är sedan länge slutsåld men jag lyckades hitta en helt okej exemplar på Tradera. Det ska även finnas på film med Patrick Swayze men den har jag inte sett och inte lyckats hitta någonstans tyvärr.

Kajsa sa...

Tänkte bara säga att efter jag skrev mitt senaste inlägg så har jag gjort en rejäl utrensning och lagt ut en hel del böcker på Tradera. De jag inte får sålt får jag väl skänka vidare nånstans.

Lovisa sa...

Jag har bestämt mig för att ha ett köpstopp i alla fall i ett år. Jag har bestämt mig för att det är ok att köpa second hand och miljövänliga, ekologiska varor. Man hittar mycket snyggt på loppisar både kläder och prylar. Är det något man inte hittar på loppisar så finns det ofta på tradera. Jag har tidigare shoppat om jag varit glad, uttråkad eller på dåligt humör, ja jämt, och trots att det är en osund vana så kan jag fortsätta med detta utan att det behöver påverka naturens resurser speciellt mycket! Du har en fantastiskt bra blogg måste jag säga!