måndag 8 september 2008

FN ber oss äta mindre kött

Låt bli att äta kött en dag i veckan

Chefen för FN:s klimatpanel, Rajendra Pachari, anser att alla människor borde låta bli att äta kött minst en dag i veckan för att hjälpa till att stoppa klimatförändringen, skriver brittiska The Observer.

Pachari säger att dietomläggningen är viktig för att minska växthusgaserna och andra miljöproblem som hör ihop med uppfödning av boskap och andra djur.

Andra småskaliga livsstilsförändringar skulle också hjälpa till att minska klimatförändringarna, säger han utan att gå in på några detaljer.

Förra året fick FN:s klimatpanel Nobels fredspris tillsammans med USA:s före detta vicepresident Al Gore.

Texten ovan är hämtad från Ekots hemsida.

Jag skulle nog säga att jag inte äter kött tre dagar i veckan i alla fall. Idag t ex var allt kött jag åt liter leverpastej på min första smörgås på morgonen, resten av dagen var utan kött. Det är faktiskt ganska enkelt och prisvärt.

5 kommentarer:

Ronja Andersson sa...

tack för det här inlägget stephan! väldigt viktigt är det.
kärlek, leenden och kramar från ronja! (tredje generationens vegatarian sedan födseln i min släkt)

Kajsa sa...

Har varit vegetarian i över tio år (vegan var jag några av de åren också) och är väldigt glad över att detta med den eskalerande köttkonsumtionen nu börjar komma upp på tapeten. Som både djurrättsrörelsen och de samlade vegetariska/veganska organisationerna påtalat i många många år. Men från miljöhåll har det varit tyst som i graven om detta. Köttet är tydligen en helig ko för väldigt många.

Till skillnad från ronja så växte jag upp som allätare men har nu förmånen att uppfostra en liten andra generationens vegetarian. :-)

Jag äter inte mina vänner (som Thomas Di Leva sa)

Björn sa...

Appropå inte äta kött tänkte bara tipsa om Vegomässan för er som är i Stockholm i helgen. Lördag på Enskilda Galleriet på kungsholmen.

Syns där! ;)

Lars Johansson sa...

Jo, det går ju åt mängder med vatten så visst ska man låta bli att äta kött. Vegomässan visste jag inte om, så tack, Björn. En viss varning trots att jag också är vegetarian för alltför märklig vegetarisk mat. Stephan höll faktiskt på att dö av att konsumera en portion quorn. Jag tror att han kunde ha dött.

Kajsa sa...

Det kan nog vara bra att prova sig fram så man inte får en sån obehaglig upplevelse som Stephan fick av Quorn. Det problemet har jag själv inte haft tack och lov. Men försöker av andra anledningar att inte äta så mycket av quornprodukterna. Främst för att jag vill äta så mycket veganskt som möjligt. Synd att man inte bor närmre Stockholm annars hade jag gärna velat gå på Vegomässa. Hoppas ni får det trevligt!