söndag 24 augusti 2008

Början på semestern

Det bästa med semestern är när jag får åka till landet och bo där under några veckor. Tidigare år har jag inte tänkt på hur miljövänligt jag egentligen lever på landet och önskar jag kunde leva på samma sätt här hemma i storstan där jag bor till vardags.

Nedan följer några av de saker som gör att jag kan leva mer klimatvänligt på landet.

Kompost:
Jag komposterar alla de matrester som blir, även om det givetvis går ut på att köpa så lite mat som möjligt som sedan skall behöva komposteras. Jag komposterar även hushållspapper.

Dass:
På landet har jag torrdass vilket gör att när jag är där så spolar jag aldrig en droppe vatten.

Avlopp:
Jag har egen brunn och avlopp som rinner ut i en gammal hederlig stenkista vilket gör att det lilla vatten jag använder inte behöver renas då jag får vattnet från marken och sedan återför det till marken en kort stund senare. Det är högst drickbart men har en liten smak av järn.

Regnvatten:
Nu var det i och för sig länge sedan det var en torr sommar men på landet samlar jag in allt regnvatten så att jag alltid har mina 5 st 180 liters tunnor fulla med regnvatten för att kunna vattna allt jag sått och mina blommor och buskar. På så sätt använder jag ingen el när jag vattnar.

Källsortering:
Givetvis källsorterar jag mina soppor på landet vilket gör att jag slänger max 1,5 soppåsar i veckan. Dessa är dock otroligt dyra att kasta eftersom jag måste ha sophämtning som kostar mig 1100 kr om året p.g.a. regler inom kommunen.

Ved:
På sommaren fäller jag 1-2 träd av de ca 200 träd som jag äger vilket jag sedan gör till ved som jag använder för att hålla huset varmt på helgerna när jag är där på hösten och våren. Mys faktorn är hög. Både av att hugga ved och elda den.

Bär:
Sakta men säkert håller jag på att återställer landet till så som det var när jag var liten och min mormor ägde det och det fanns bär och frukter till höger och vänster som man kunde äta. I dagsläget har jag bara, äpplen, rabarber, hallon, jordgubbar, röda och svarta vinbär som jag plockar på tomten.

På landet går det helt enkelt att leva mycket mer klimatvänligt. Tänk om jag ändå hade råd med solenergi, då skulle kretsloppet vara så gott som slutet.

3 kommentarer:

cyan sa...

Hej! Tack för ditt mail! Förenade krafter på alla möjliga sätt är viktiga. Jag lovar att följa dig och att vi blir många som kanske kan göra något tillsammans.

www.jordochdjur.se sa...

Kul att du är tillbaka på nätet igen!

Intressant det där med sophämtningstaxan, det uppmuntrar ju inte precis folk att källsortera och snåla med platsen i soptunnan.

Jag har som målsättning att bar fylla min soptunna till hälften inför varje tömning (var 14e dag). Det blir en sport eftersom jag har 4 barn och kommunen saknar källsortering av lump och mjukplast. Du får kolla min blogg inför torsdag, då är det tömning här nästa gång!

Kul läsning här som alltid. Och det är viktigt att en del av oss som skriver om miljö och miljöarbete kan lyfta fram de positiva sidorna av ämnet. Blir det för dystert orkar folk varken läsa eller bry sig!

Keep up the good work!

hälsningar

Monica

Jenny H. sa...

Låter som du har det bra där på landet!
Får jag tipsa om www.bokashi.se --ett nytt sätt att "kökskompostera" hemma.