Alla matrester som man slänger i soppåsen känns rent ut sagt för jävligt. Jag har ju fördelen av att äga ett landställe där jag har kompost och har därför långtgående planer på att köpa mig en hink med lock som jag kan lägga alla matrester i varje vecka och sedan ta till landet och tömma i komposten, så gör jag ju när jag är på landet och det blir inte mycket kvar till soppåsen kan jag lova. Det är endast mjukplast och hushållspapper som hamnar i den.
Insamlingen av matavfall i Stockholm uppgår för tillfället till3,9% procent. Det är mindre än i de flesta kommuner i landet och långt ifrån det internationella målet (satt av regeringen) på 35%. Västerås ligger till ex redan idag på hela 65%.
Regeringen vill höja insamlingen av matrester från restauranger och storkök från 9,5% till 35% men är inte intresserade av att göra några aktiva insatser för att hushållen skall kunna sortera bättre.
Miljöpartiet vill som vanligt går längre än de övriga partierna och föreslår i en skrivelse att sorteringen av matavfall i Stockholm skall bli 70% till 2015. Bland annat har man tankar på att installera avfallskvarnar som tuggar sönder matresterna och spolar dessa tillsammans med avloppsvattnet till reningsverken där det sorteras ut. Detta skulle ju göra det hur enkelt som helst för svensken att sortera sitt matavfall.
Stockholm vatten har i en utredning kommit fram till att avloppen mycket väl kan ta emot malda matrester.
När jag läser dessa fakta känner jag att 2015 är långt bort. Jag kommer nog fasen köpa mig en hink ändå under semester och ställa under diskbänken hemma i Stockholm och ta till landet varje gång jag åker dit. På så sätt når jag upp till mina 70% eller mer redan 2008.
Fakta till detta inlägg kommer från Dagens Nyheter den 19 maj 2008
måndag 21 juli 2008
Sortera ut matavfallet!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Hej!
Vilken trevlig blogg. Verkligen ämnen som ligger mig varmt om hjärtat!
Det där med storkompost är jag lite kluven till, den pedagogiska poängen går förlorad och man riskerar att få ytterligare transporter (i alla fall om man inte kör igång med avfallskvarnssystemet). Jag tycker att det allra bästa är att uppmuntra/tvinga/vädja om att folk ska kompostera hemma i trädgården, eller på den gemensamma gården om man bor i flerfamiljshus. Idag finns ju väldigt smidiga varmkomposter för en dryg tusenlapp och där får man själv följa vad som händer i kretsloppet. För mig innebar det en helt ny syn på både avfall, småkryp och kretslopp när jag började ta hand om matresterna i trädgården istället för i soptunnan.
I vår kommun, Mölndal utanför Göteborg, får vi rejält avdrag på sophämtningstaxan om vi komposterar på tomten, jag tror att det är en bra sporre.
Det finns alldeles ypperliga kompostsystem även för stora hus (har bott i sådant) där man gemesamt ansvarar för komposten.
Kan också tipsa om Ingrid Olaussons Allt Om Kompost - en helt fantastisk pro-kompost-handbok!
Tack för trevlig läsning på bloggen och lycka till med alla hallon - mitt favoritbär!
hälsningar
Monica
www.jordochdjur.se
Oerhört inspirerande blogg, fler borde läsa och skriva sådana! Men varför hamnar hushållspapper i soptunnan? Det och tidningspapper är äkta maskgodis, om man bara blöter upp det en smula.
Förresten borde du tipsa folk om att hoppa över några av de små påsarna som man köper frukt och grönsaker i. Avocado till exempel har redan ett skal och köper man bara en så är påsen alldeles onödig.
Kämpa på så kan vi rädda världen!
Hejsan,
Jag lärde mig att husshållspapper skall hamna i komposten under semestern faktiskt. Så nu mer hamnar ungefär hälften av hushållspappret där.
Tidningspapper däremot anser jag kan bli nytt tidningspapper eller just hushållspapper/toalettpapper och därför går det att använda en gång till innan det blir kompost.
PS. Tack för berömmet.
Skicka en kommentar