tisdag 15 juli 2008

Saft, saft Flädersaft, bättre saft har ingen haft!


Den enda blomman som blommar kring midsommar är tydligen Fläderblomman. Och oj vilken härlig blomma det är.

När jag var liten brukade mormor göra flädersaft åt mig och min bror men när hon gick bort år 2000 försvann även flädersaften. I år och önskan om att hitta tillbaka till ett enklare men också godare liv bestämde jag mig för att göra egen flädersaft.

Jag hade ingen aning om att det var så galet enkelt. Min önskan är ju att nyttja så mycket av min mark som möjligt till sånt som är miljövänlig framställning av sånt som är gott. Fläderbuskarna är ju på så sätt fantastiska då de inte kräver nått arbete alls och blommar fantastisk.

Allt man behöver är Blommar, ekologiskt socker, ekologiska citroner samt citronsyra och vaniljstång för att tillverka en ekologisk saft som smakar fantastiskt gott. Allt detta blandar man i en hink och låter stå i en vecka. Sedan är saften klar.

Smaken av barndom i munnen var fantastisk när jag tog mitt första glas och herregud vad stolt jag var när jag hade lyckats (Jag är kille ju, och som barn fick jag knappt se insidan av köket för min mamma).

Den saft jag nu kommer dricka under sommarens varma dagar har transporterats ca 50 meter och det till fots. Kan den bli mer miljövänlig? (Jag vet att citronerna och sockret transporterats långt men det skulle den även om saften kom från BOB).

PS. Spana in trädet jag har på landet, jag skulle kunna göra saft åt ALLA som läser denna blogg.
4 kommentarer:

Sophia sa...

Stephan, molto bene! Detta är en av de bästa inlägg du skrivit! Ja, jag tyckte också både kommentaren om vem som blev klimatsamordnare samt klädgåvan var enormt bra. Det är så himla kul! Ditt engagemang för miljön, tillsammans med förmågan att skapa nyfikenhet samt locka till ett smajl, är så enormt upplyftande! Jag blir entusiasmerad och stärkt i min tro att vi KAN göra något! (Och imponerad, jag som misslyckades totalt med min maskros-saft...)

PS: Jag skrev att det plötsligt fanns en skräphög på min powerwalk-väg, som gjorde mig helt förtvivlad... idag är den borta! Yes, vi fixar det här! :o)

emma! sa...

Jag gillade också det här inlägget!
Jag tycker det är soft att du blandar något personligt med något som har med vår miljö!

/emma!

Kajsa sa...

Ja tack! Skicka gärna en flaska som tröstpris till alla som varit med i tävlingen och inte vunnit någon film. :-D

Stephan Bäckman sa...

Hejsan Tjejer,

tack för den goda responsen för detta lite mer udda inlägg i bloggen, jag skall fördjupa mig mer i hur miljövänligt jag lever på landet och hur jäkla mysigt det egentligen är.

Återkommer i ämnet inom kort.