tisdag 15 juli 2008

Mina kläder lever vidare!Igår skrev jag om klimatkompensation och att jag inte trodde att det var lösningen på problemen.

Men det finns olika sätt att klimatkompensera på anser jag. Sist jag flög och släppte ut mycket mer koldioxid än jag ville kände jag att jag måste försöka göra en god gärning för att försöka kompensera detta lite.

Det slutade med att jag rensade bland de kläder jag har hemma och inte använt det senaste året. Jag fick ihop 5 pappkassar med kläder och till på köpet bra mycket mer utrymme i garderoben och lådorna.
Dessa kläder skänkte jag sedan till HUMANA i Flen (som är på vägen från landet).

Föreningen HUMANA har ett stort antal klädinsamlingscontainrar utplacerade i landet. Kläderna som lämnas i containrarna säljs i HUMANAS butiker, doneras till våra projekt i Afrika eller säljs till klädhandlare för att täcka våra kostnader för insamling av kläderna.

De senaste 20 åren har föreningen, tidigare med namnet UFF, samlat in kläder och givit bistånd till ett värde av över 800 miljoner kronor.

Så att istället för att köpa träd som man aldrig vet om de kommer upp, så skänker jag delar av mina kläder till välgörande ändamål.

Det känns mycket bättre!


HUMANAS hemsida hittar du här: http://www.humanasverige.org/

4 kommentarer:

Kajsa sa...

Är det inte UFF som fått kritik för att så liten del av insamlade medel kommer fram. Läste häromveckan en artikel i Nerikes Allehanda om just detta problem. Där fanns också en lista över organisationer som man skulle passa sig för. UFF fanns med p ålistan, liksom då också Humana.. Det finns ju andra seriösa klädinsamlare som exempelvis Myrorna.

聖者ミカエル sa...

Problemet med kläder som doneras till ställen i Afrika och andra delar av den s k tredje världen är tyvärr att second hand-kläder ofta slår ut lokal produktion vilket kan generera arbetslöshet och mer fattigdom...

Stephan Bäckman sa...

Jag är jätteglad för den här informationen och tackar er för att ni tog er tid att skriva i bloggen, på så sätt finns det chans till att fler kan ta del av era kundskaper.

Thomas sa...

Humana Sverige hette tidigare UFF och är fortfarande svartlistad av branschorganisationen Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII).
De har samröre med en dansk sekt och har fåttkritik för att alltför liten del av de insamlade pengarna förmedlas vidare till bistånd.
Organisatioonen finns med på FRIIs varningslista: http://www.frii.se/7_varning.shtml