fredag 18 juli 2008

Mobilblottare


Vet du vad en mobilblottare är för något? Om inte låt mig förklara det för dig men vill då först säga att jag är så JÄDRA trött på dem.

En mobilblottare är någon som älskar att sitta på en offentlig plats och prata i mobilen om sånt som bara berör den som pratar.

T ex så satt jag på tunnelbanan igår efter en arbetsdag och sedan ett biobesök (Mamma Mia) och försökte läsa kvällstidningen som jag hade fått.
Killen som sitter bredvid mig tyckte nog att han sparade tid när han ringer upp sin kompis som han inte pratat med på oerhört lång tid och berättar hela sitt liv de senaste 6 månaderna för killen i andra änden. Vi övriga som satt i tunnelbanevagnen var därför tvungna att lyssna på detta för det gick inte att läsa när han talade, tro mig.

Killen hade gift sig, han hade rest till New York där han hade varit i massa barer och han hade bara besökt en bar två gånger för den ägdes av en känd musikant. Och allt var så där äckligt gullegull som att han ville måla upp en bild av hur fantastiskt hans liv var för sin kompis.

Jag struntar fullkomligt i vad folk säger till varandra men varför gör man sånt här numer på offentliga platser. Vi andra vill väl för fasen inte sitta och lyssna på hans tjatter i 15 minuter.
Vi svenskar är dock ett jäkligt fegt släkte för vi sitter där tyst och säger inte till och därför behövs regler.

Jag tycker fasen att det borde finnas en vagn på varje tunnelbana med mobilförbud eller nått. Varför finns det inte vett och etikett kring detta område. Om någon ringer mig på telefon när jag är i ett offentligt rum så svarar jag men avslutar samtalet så fort som möjligt. Min morbror brukar säga att han alltid hör på mig när jag pratar i mobilen i tunnelbanan för att jag låter stressad.

Och detta har med vår miljö att göra! Hur skulle vår omgivning som också är vår miljö se ut om alla bara ansåg att rummet var deras. Skall jag sitta i en linje buss och prutta och rapa och inte tänka på andra? Man måste tänka på sin omgivning som också skall trivas.

Så om du är en mobilblottare som inte har problem om att prata om allt i mobilen, tänk då på dom runtomkring, dom kanske inte vill lyssna så gå hem och ring istället.

3 kommentarer:

Kajsa sa...

AMEN!!

Katarina sa...

Det jag misstänker när jag hör sådana där blottare är att de inte har någon in andra änden. Enda syftet med hans långa utläggning är att omgivningen skall höra om hur fantastiskt hans liv är.

Förmodligen har han inte gjort allt det där utan det han målar upp är ett drömliv, som han önskar att det varit. Jag har hört folk sitta i långfärdsbuss och be folk köpa och sälja aktier åt dem. Hur trovärdigt är det?

Sådana där lekar håller mina barn på med också, fast då får de använda låtsastelefoner och det är nästan mer trovärdigt för de kan inte råka ringa mitt i samtalet. :)

Rami (liberalen) sa...

Känner mig tvungen att kommentera!

Föreställ er scenariot.

Du sitter på tunnelbanan eller bussen. In kommer en kär nära vän som du inte settt på 10 år och får syn på dig. Skulle Ni kliva av för att inte besvära din omgivning med att höra er livshistoria?

Mig veteligen finns det idag en lag om mobilfria vagnar...

Anser Ni att det borde uttökas till endast läsvagnar?

Sen finns det något som kallas för vanligt folkvett dvs. att inte rapa, prutta, skrika, berätta om obsena o stötande ämnen mm inför okända människor. Tyvärr så finns dessa alltid i kollektivtrafiken men ser dom sällan med mobiltelefon (fast jag ibland hoppas att dom har det)