onsdag 9 juli 2008

Min dator drar nu mindre ström!


Härom veckan upptäckte jag att mitt nätaggregat till datorn hade gått sönder. Fläkten hade stannat så datorn stängde av sig själv när den blev för varm.

Som vanligt vid dessa lägen ringde jag min bror och bad om hjälp. Jag sa att jag ville ha ett nytt nätaggregat och om möjligt ett miljövänligare än det jag hade idag.

Han hittade då en märkning av dataprodukter som kallas 80 PLUS.

Denna märkning betyder att denna dator del drar upp till 85% mindre ström när den är igång jämfört med ett vanligt nätaggregat. Den effektiviserar all ström den använder så att den inte kan använda ström i onödan. Den är universal och kan användas på alla datorer över hela världen och avslutningsvis betyder detta så klart att produkten är godkänd av organisationen 80 PLUS.

Med andra ord så var det mycket enkelt att göra en miljöinsatts när man tänker till innan man köper nått. Inte nog med att den är el-snål och på så sätt miljövänlig. Det kommer att kosta mig betydligt mindre att ha datorn på och skriva i bloggen framöver.

PS. Dessutom betalade jag bara 550kr för aggregatet, Tack för hjälpen brorsan!

Läs mer om 80 PLUS på deras hemsida HÄR!

8 kommentarer:

Nyckeltalsmannen sa...

http://www.expressen.se/nyheter/1.1225247/skiten-rinner-rakt-ut-i-havet

Se länken...ibland känns allt så lönlöst. Hur duktiga vi än är i Sverige så spelar det ingen roll om resten av världen helt struntar i miljön.

Hans sa...

Grattis. Hoppas att den fraktades med flaskpost från Taiwan till Sverige. Först då kan du börja kalla den "miljövänlig" (om du återvinner flaskan).

Stephan Bäckman sa...

Hans:

Jag förstår inte hur du tänker.

Låt oss ponera att du har två nätagregat som båda är tillverkade i Taiwan och fraktas hit på vilket sätt som helst.

Om då mitt drar 80% mindre ström än det andra så måste ju det vara mer miljövänligt?

Jag har ingen som helst förståelse för de människor som gillar att gå in i bloggen och klanka ner på det jag skriver.

Hur fasen orkar man liksom. Försök leva ett bra och härligt liv istället för att spy galla på andra. Det är enbart losers som trycker ner andra när de innerst inne själva vet att de är dåliga människor. Dålig självkänsla kallas det och den blir knappast bättre av att trycka ner andra.

Hans sa...

Ok. Hårt uttryckt av mig men att jag skulle ha dålig självkänsla är väl kanske att ta i. Nej, jag mår inte dåligt men försöker ha en nykter syn på miljöproblemen. Jag hamnade här efter att ha gått den dagliga "bloggronden", och nu börjar det ju uppdagas att miljödriven i den rika västvärlden (vi) inte är så bra för människorna i övriga världen, de som tex. odlar grödor för etanolproduktion. Svält och stridigheter (minns Live Aid) är liksom inte på tapeten i Europa längre, för våra styrande medier tycker inte att det är nyhetsstoff. Vad jag främst vänder mig emot är den oerhört naiva rädda-världenmentaliteten som vi i Europa ägnar oss åt, dvs. vi tänker inte igenom hela processen. Köp en XC90 som går på etanol o sov lungt. Lite som när veganer har boots av skinn... Ditt inlägg om ett miljövänligt elagg i datorn är, om jag får lov att säga det, kanske ett exempel på detta. Köp en bärbar dator istället, de drar en spottstyver av ström och när du kör på batteri så är miljöpåverkan av elförbrukningen noll. Den är förvisso också tillverkad i Asien och fraktad med båt (vilket är ett hemskt fraktsätt) men du kan nästan jämföra det med att byta till lågenergilampor.

Om detta är galla så... tja, då håller jag tyst. Chrichton skönlitterära bok State of Fear var en ögonöppnare för mig. Läs den gärna.

Magda sa...

Yes Hans, galla var ordet.
Håll gärna tyst framöver med andra ord.

Tack ännu en gång Stephan för en inspirerande blogg som håller mig miljövaken.

Tack alla ni andra småkämpar där ute i landet, tillsammans är vi starka.

Simon sa...

Helt rätt av dig att fixa datorn istället för att köpa en ny, som många andra kanske hade gjort.

Det finns ännu grönare alternativ för dig som är i behov av en ny dator:

Zonbu – the first zero-emissions personal computer

och..

DecTop - Small, Green and Cheap

Dessutom, om man gillar Dell:

Dell to sell eco bamboo computer later this year

PeteR sa...

hans har en och annan poäng...
Han kanske var något bitsk i första inlägget, men en bärbar drar klart mindre stöm än en stationär dator.
Eller tex att det sätt en hel del etanol utvinns på skadar miljön mer än den bidrar med. Alltså inte all etanol, men långt ifrån all bidrar till en bättre miljö, tyvärr!

Sedan Stephan har din bror fört dig bakom ljuset, eller så är du bara okunnig om 80PLUS.
Jag hoppas på din brorsa, för annars är det dumt att säga att folk spyr galla om man själv har felaktigheter i sina försök att påverka andra.
Du påstår följande:
Denna märkning betyder att denna dator del drar upp till 85% mindre ström när den är igång jämfört med ett vanligt nätaggregat.
FEL: I specen till 80PLUS står det att verkningsgraden måste vara minst 80%. Eftersom det är nästan omöjligt att hitta en nätdel med mindre verkningsgrad än 70% (även om den är gammal) så är besparingen 10-15%. 80PLUS nämner att besparingen är UPP TILL 33%, något som troligen fås i stand-by. Bättre då att stänga av datorn.
Den effektiviserar all ström den använder så att den inte kan använda ström i onödan.
FEL: Det går inte att effektivisera ström lika lite som det går att effektivisera själva vattnet i ett vattenkraftverk. Man kan effektivisera själva kraftverket, eller i det här fallet kraftaggregatet, dvs nätdelen.

magda verkar inte ha fattat mycket av hans andra inlägg. Hon är ju ännu otrevligare.

simon är väl på sätt och vis inne på rätt väg. Men varför byta nätdel när man kan byta fläkt? Det brukar jag göra. Då hade du ju sparat 500kr, ca 90%, och troligen lika mycket mer på miljön. Men det förstås, alla kanske inte kan byta fläkt i sin nätdel, eller nätdel i sin dator...

Egentligen skulle jag läsa om Växthuseffekten kan vara feltolkning men fastnade för något så förbluffande som en nätdel som drog 80% mindre energi än andra nätdelar (vilket ju inte var sant).

Mycket Galla blev det...

Godnatt
PeteR

Stephan Bäckman sa...

Hej Peter, tack för ditt långa inlägg.

Jag tror inte lösningen är att kasta en fungerande dator och köpa en ny är en bättre lösning än att laga den jag redan hade.

Jag tror både jag och min bror har blivit förda bakom ljuset om 80PLUS är som du säger för texten jag lade upp här i bloggen kom från förpackningens utsida som hade lockat till köp.

Jag erkänner att jag är helt dator okunnig men det stör mig som fasen att man inte skall kuna lita på vad som står på förpackningen.

Bevisligen verkar du ha en galet bra koll på detta och jag tackar dig för din info.

Jag hade gärna bytt fläkt om jag vetat hur man gör. Det hade varit fantastiskt trevligt att spara 500kr.

Jag gjorde så gott jag kunde i denna fråga känner jag men blev lurad på vägen, känns irriterande.