onsdag 2 juli 2008

Bärplockare från Kina

Hur miljövänliga bär är detta:

Dagens nyheter rapporterar idag om att Rabena Service AB med tillstånd från Migrationsverket kommer att flyga hit 500 kineser för att plocka blåbär i Sverige.

Detta gör att Rabena Service slipper betala skatt och sociala avgifter i Sverige.

Sedan skall ju givetvis bärplockarna flygas hem också.

Asså att flyga sägs vara bland det omiljövänligaste man kan göra och att då flyga 500 personer över halva jorden för att plocka bär är ju helt absurt.

Sånt här gör mig så jädra upprörd, Använd svenska bärplockare till logiska priser och låt sedan konsumenterna betala ett logiskt pris för bären, om de så kommer kosta 200kr kilot så är det ju bevisligen vad bären egentligen är värda då vi har svenska löner i Sverige och inte borde exploatera dels vår miljö men också fattiga människor i andra länder. Man kan ju bara gissa vad deras timlön blir i Sverige, kanske bra jämfört med hur de har det i Kina men Sverige kommer jädrigt billigt undan.

Men som vanligt kommer jag att rösta med plånboken och förståendet, i sommar kommer jag gå ut och plocka mig några liter blåbär och sedan kommer jag frysa in detta och så skall jag klara mig på detta till nästa säsong förhoppningsvis, På så sätt leder min blåbärs paj till bra mycket mindre utsläpp än den köpt i butik.

Källa: Dagens Nyheter 2 juli

2 kommentarer:

emma! sa...

omiljövänligt och oetiskt!

kosmo sa...

ja där satt du spikeni huvvet.
detta med svenska löner gäller även så många andra områden.
det är bara ett fåtal tillexempel chefer,mellanchefer,platschefer,aktieägare som tjänar på att vi tar in billig arbetskraft utomlands och betalar skitlöner samtidigt som svenska arbetare då måste leva på a-kassa(vilket knappast kommer öka deras miljöengagemang)iochförsig knsumerar de mindre men ja iallafall så e de bara företagen som tjänar pengar på att vi flyttar ut taxiväxlar,bygg,städ och så många andra jobb.

dessutom är svenskar riktigt snåla så vi köper nästan alla konsumtionsvaror från kina alltså flyttar ut våra jobb till miljöfarliga kemikaliefabriker som förstör naturen och luften.

om det står en svensk ort på en konsumtionsvara eller inget land så är den alltid tillverkad i kina tänk på de nästa gång ni handlar det måste stå made in italy or sweden mm annars vågar de inte skriva ut det och skriver bara var kontoret är för att lura kunderna att tro att det är en svensk produkt.