onsdag 23 juli 2008

Behöver jag en energimätare?


Jag vill köpa en energitätare som jag pluggar in mellan stickkontakten och vägguttaget för att sedan mäta hur mycket el mina produkter drar under en timme och sedan vad detta kostar mig.

Energimätaren registrerar och visar förbrukning i volt (V), ampere (A), frekvens (Hz), nuvarande förbrukning (W), högsta strömförbrukning (Hi W), lägsta strömförbrukning (Lo W) total energiförbrukning samt omkostnader och enhetspris på elektricitet (SEK/kWh).
På knappsatsen / displayen på framsidan lägger man in sin aktuella Kwh kostnad / timme. Sätt därefter elmätaren i vägguttaget och ta den utrustning du vill mäta. Låt den sitta i under en timma och efter detta får du kostnaden för hur många Kwh den drar, samt även uträknat i pengar. Flytta runt elmätaren i ditt hem och mät upp all el-försörjande utrustning. På detta sätt kan man få en klar bild av vad ditt hem kostar i elförbrukning under ett år.

Hitintills har jag hittat en sån här på två ställen. Det ena är Fortums hemsida där den kostar 189kr + 69 kr i porto. Den modellen dras på el.

Teknikmagasinet har en modell som sägs klara samma saker men drivs på två batterier (varför kan man undra när man stoppar den i eluttaget) Deras kostar 199kr + kostnaden för batterierna.

Fasen jag vet inte riktigt vilken jag skall välja här. Vad tycker ni? Har någon av er köpt en sån här och vet om dom är bra eller inte? Jag tycker att det vore väldigt intressant att se vad maskinerna i hemmet drar i el samtidigt som att det inte kommer göra mig någon skillnad eftersom ingenting ju står på i onödan. Denna skulle alltså köpas in enbart för att lära mig mer om mina elkostnader.

Så vad säger ni? Kulle ni köpa en sån här?

5 kommentarer:

jessica sa...

Jag skulle lätt kunna tänka mig att investera en sån här och det är egentligen av ett enda skäl . kunskap. För när du vet vilka maskiner i ditt hem som förbrukar mest el kommer du minska användningen av de...
Sen har man ju ingen uppenbar nytta av att ha en sån här pryl liggandes i lådan. Men man kan samäga den med sina grannar, en kompis eller se till att den skickas vidare till någon av de flitiga läsarna av din blogg?

Rickard sa...

Köp den utan batteri.
Batterier är inte bra.

Nils sa...

Lånade en sån här energimätare (som inte gick på batteri) av en kompis. Riktigt intressant att se vad man gör av med. Det jag blev mest förvånad över var att min laptop bara drog ca 40W i "nuvarande förbrukning"...
Men som sagt finns risk att den bara ligger och skräpar efter ett tag. Så gör som jag, luska reda på nån som har en och låna=)

Rickard sa...

I elfte timmen kanske skulle köpa in ett par och skicka runt. Stephan betalar första frakten, skickar till ngåra. som får använda den i 3 dagar sen skicka vidare tills nästa person i kön osv. Fast det blir ju resekostnader, men posten har ju alltid vaknar som rullar.

Erik sa...

Clas Ohslon har också elmätare, http://www.clasohlson.se/Product/Category.aspx?id=251496#36-2897
Vi har den övre hemma. Tror att batteriet är till för att man inte ska behöva knappa in pris och så så fort man flyttar mätare. Tror dessutom att det går alldeles utmärkt att använda den utan batteri, bara att den inte kommer ihåg vad man knappat in. Har dock blivit lite förvånad över resultaten då jag använt den, saker drar mycket mer ström än jag räknat med. Vet inte om det beror på att jag trott saker drar mindre ström eller om det helt enkelt är en billig produkt. Precis som Nils så förbryllades jag över att bärbara skulle dra så mycket.

Jaja, kul att testa iallafall.