tisdag 1 juli 2008

Allt grönt är inte bra!

Precis som förra året bjuds semesterfirarna återigen på skattefinansierad övergödning. Något som Världsnaturfonden (WWF) tycker att vår regering borde se till att få bort från sommarmenyn.
År efter år går skattepengar från dig till EU, som i sin tur betalar ut bidrag till jordbruk runt Östersjön. Från många av dessa läcker sedan ett överskott av näringsämnen ut i olika vattendrag. Till slut hamnar det i östersjön och förorsakar övergödning.
Det mest uppenbara tecknet är den giftiga algblommningen. Varje år drabbar den både Östersjöns unika artrikedom och våra badplatser. Men under vattenytan är det ännu värre. Där finns ett område med död havsbotten som nu är dubbelt så stort som Sveriges sammanlagda odlade Åkerareal.
Världsnaturfonden har nu arbetat fram en handlingsplan för att stoppa övergödningen. En plan som de vill låta vår regering inspireras av. Helst redan innan Sverige tar över ordförandeklubban i EU nästa sommar.

Om du vill stödja WWF och deras försök att stoppa övergödningen kan du köpa Östersjövimpeln för 50kr eller göra som jag och bli medlem i WWF och stödja alla deras projekt årligen.

För du är väl trött på att bada i den gröna sörjan varje år?

Källa till fakta: WWF

Länk till kampanjen: http://www.wwf.se/vrt-arbete/hav-kust/stersjprogrammet/1179456-bestall-ostersjovimpeln-har

Inga kommentarer: