onsdag 4 juni 2008

Vårruset slösar med pengar och energi

Igår kunde man springa vårruset i Stockholm.

Ett supermysigt arrangemang tycker jag. Jag önskar att vi killar hade nått sånt där för oss som inte rör oss så mycket. Jag är på tok för lat för att springa maraton men det vore kul att få springa nånting med sina vänner på en arrangerad kväll. Tjejer är bra på att ordna sånt.

Vårruset är ett lopp på 5 kilometer för kvinnor i alla åldrar. Men nått som stör mig är att när man sprungit detta lopp på 5 kilometer så får man en metallklump på ca 150 gram med vårruset loggan på ena sidan och Coop loggan på andra.
Givetvis skall detta föreställa en medalj av nått slag.

Men ärligt, detta är något som ges till vuxna kvinnor? Jag kom över denna för att någon frågade mig hur den skulle källsorteras eftersom hon fick den igår.

Hur tänker man som arrangör när man ger vuxna människor något så töntigt och onödigt som en medalj. Denna medalj har tillverkats och fraktats vilket ger en massa utsläpp för att sedan direkt hamna i soppåsen och antagligen inte källsorteras.

Nu tänker ni kanske att jag är töntig. Men förra året sprang 143.000 människor detta lopp och i år har man siktet inställt på 160 000 människor. Förstår ni då hur många medaljer vi talar om och hur många av dessa som faktiskt sparas eller ens källsorteras rätt.

Jag förvånas av att Coop som marknadsför sig som Sveriges bästa eko matvarubutik kan gå med på nått sånt här.

Låt oss ponera att denna medalj kostar 1kr att tillverka och frakta (lär ju vara mer). Tänk om man istället hade skänkt dessa enkronor till välgörenhet istället. 160 sköna tusenlappar till välgörenhet hade det då varit.

Hade inte det varit mycket bättre?

PS. Denna hamnar i insamlingen för metaller.

Tummen ner för onödiga prylar som den här!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka pajaserier du sysslar med... Jag tror det blir en långflygning med hela familjen snart, med hyrbil och massor med kött. Underbart. Eller så tar vi en runda med båten och låter jättetvåtaktaren gå för fullt. Inga problem. Använder givetvis kopparfärg mot ohyran som annars växer vilt på båten. Döttrarna sysslar med individuell idrott så våra bilar rullar hundratals mi varje månad till tävling och träning. Det kommer vi fortsätta med, och så får miljötomtarna bo i hyddor med stampat jordgolv.

Lars Johansson sa...

Det blir nog din gamla släktings hydda med jordgolv då, anonym. Jag ser att du är en sossepamp som roffat åt dig båt, tvåtaktare och korv och anammar den gammalmodiga trenden att köra din döttrar till träning. Kanske kommer du själv med i en artikel i sydsvenskan när din dotter kommer på tjugoandra plats på 400 meter häck. "Hennes också så framstående far är den gamle fotbollsspelaren anonym och hans far i sin tur hade stampat jordgolv".

Anonym sa...

har tyvärr inte hunnit läsa något längre i din blogg, men har precis i dagarna lämnat in en uppsats på ämnet hållbar design. ett tips till läsning http://www.mcdonough.com/cradle_to_cradle.htm

som jag fann mycket intressant och belyser en lite annorlunda sida av hela steken. även denna herres artiklar om klimatfrågan tycker jag var otroligt läsvärda. https://www.chalmers.se/chem/SV/amnesomraden/kemisk-miljovetenskap/personal/goran-petersson
Mvh
Jonna

Frida sa...

till anonym:
jag ska se till at sånna som du får så hög bensin och "miljö"-skatt att du inte kan leva när jag blir ledande politiker.
"miljötomtarna" kommer ligga i överklass över alla andra.
sånna som du som tittar ned på miljöarrangerade och bara förvärrar allt ännu mer - sånna borde inte finnas på denne jord.

Vi vore bättre utan dem.
Vänta du bara. Sånna som du ska utrotas!!!

Stephan Bäckman sa...

Frida YOU GO GIRL.

14 år och så medveten, fantastiskt!

Jag gillar när mina besökare sågar de töntar som vill komma hit och tro att jag blir ledssen för det de skriver. Dom tycks inte fatta att om 20 år kommer det ändå vara lagar och förordningar som gör det omöjligt att vara hur omiljövänlig som helst.

Jag lägger min tilllit på människor som Frida och Lars.

PS. Cradle to cradle är en fantastisk lösning, har läst om den läng. Tack för länken.

Mårten Lärka sa...

Hej Stephan. Du kan räkna med mig också. Imponerad över ditt engagemang och initiativ.
Bästa hälsningar/Mårten Lärka

Stephan Bäckman sa...

Detta mail kom från COOP ang deras medaljer i vårruset:

Hej!Vi skall självklart se över detta till nästa års tävlingKul att du kommenterade oss i din blogg!!

Mvh Coop Kundkontakt