tisdag 17 juni 2008

Solen kan rädda oss om vi vill


Idag är jag riktigt jävla upprörd. Läste i morse Dagens Nyheter som just nu håller på med en artikel serie om Sveriges klimatresa.

Idag handlade det om solenergi och solceller.

Det intressanta i artikeln var följande: Världens totala energianvändningen är 100 000 terawattimmar. Av dessa står vind och solvärmesystemen idag för 0,0004 procent vardera och solceller för 0,00005 procent. Men potentialen är enorm – solceller på en yta av fem procent av Sahara skulle kunna försörja hela världen med energi. Instrålningen från solen till jorden ger 30 000 gånger mer energi än världens totala energibehov.

I filmen I ELFTE TIMMEN berättar en av forskarna samma sak fast med lite andra siffror, han säger att om man fångade upp all solenergi som når jorden varje dag, så skulle allt som drivs av el på jorden samt alla bilar, båtar, flyg och allt annat som rör sig kunna nytta den energi och det skulle ändå räcka till 1300 planeter till – VARJE DAG!

Detta gör mig fasen så jävla upprörd. Vad fan i helvete håller vi på med egentligen, hur länge skall vi låta oss styras av oljebolagen och elbolagen och allt annat som ger oss energi. Varför i helvete subventionerar staten bilar som släpper ut mindre koldioxid än vanliga bilar när man istället kan subventionera solcellspaneler som inte ger några utsläpp över huvud taget när dom har installerats. Vad är det för jävla inkompetens egentligen.

Om forskarna vet att solenergin fungerar utmärkt hur kommer det sig då att inte varenda jävel på jorden vet att det är den vägen vi skall ta. Vi kan ju fasen inte godkänna kolenergi och stjärnkraft om den renaste energin som finns på jorden dessutom är gratis.

Och där är problemet. Med gratis energi får staten inte in några avgifter, skatter eller mervärdesskatter och därför är de inte intresserade av att lösa problemet snabbt. Ju saktare det går desto bättre för landets kommuners ekonomi. Glöm inte bort att Sveriges största elbolag, Vattenfall ägs av staten. Och gratis och ren el är bara bra ur en synvinkel, miljön och den behöver man ändå inte bry sig on tillräckligt bevisligen.

Källa: Dagens Nyheter och filmen I ELFTE TIMMEN

10 kommentarer:

Jonas sa...

Det rimmar illa med miljömedvetenhet att den svenska staten äger en av världens 20 största koldioxidutsläppare bland energiproducenterna.
Att Vattenfall redan har 5 gånger större koldioxidutsläpp än den samlande svenska vägtrafiken är rakt av skrämmande (och de satsar nu ännu mer i kolkraft).

Såg också att E-ON nu har ett miljöpris i sitt namn. Det blir ganska skrattretande efter man tagit del av Greenpeace rankning av elbolagen. E-ON utpekades som de absolut största miljöbovarna.
http://www.greenpeace.org/sweden/energibolag/

Innan de stora jättarna tar sitt ansvar för jorden, istället för aktieägarna, får man köpa sin el från de gröna alternativen som t ex Telge Energi eller O2.

magda sa...

Det bubblar av ilska inom mig, vet inte om jag skall tacka dig eller...
SKITSAMHÄLLE!
Skitvärld
Katastrofala idiotiska skitmänniska!!!!

Annchen / Anna sa...

Skrev precis till E-on och frågade hur det kan gå ihop, eftersom jag precis skrivit avtal efter dörrförsäljare som lovade förnyelsebar energi, men har ångerrätt till 23 juni. Jag kan för lite för att göra ett medvetet, bra val. Det lät ju bra. Nå, får se vad de svarar.

Anonym sa...

Magda!
Håller med dig till hundraprocent, hundraprocent!

Stephan Bäckman sa...

Förlåt men jag blir förvirrad här Magda?

Är det alltså mig du är upprörd på? Önskar i sådant fall att du utvecklar dig.

magda sa...

Nej Stephan. Jag skojade bara med det där att tacka, alltså, utan din blogg besparades jag lite ilska om du hajjar.

Och med människa menade jag människan som art.

Jag är arg på att människan har gått sönder i själen, men Du ger mig hopp.

passar ist på att tacka för en STRÅLANDE vettig blogg.

namaste´

Martina sa...

Stjärnkraft var något nytt för mig... hihi

Visst har utvecklingen gått för långsamt inom solenergi, men man måste också tänka på att det svåra är att lagra energin och distribuera den. Hur ska du transportera energin från Sahara till Sverige?? Fast så vitt jag förstår så går det framåt och man har nu hittat ett sätt at lagra energin i vätska... Jag tycker det är viktigt att rikta sin ilska åt rätt håll och ändå ge cred åt dem som kommer med nya lösningar. hade det varit lätt så hade vi ju haft det för länge sen. Jag tror faktiskt gott om människan.

Stephan Bäckman sa...

Martina:

Det som snarare stör mig mest är att alla inte har solpanel på våra tak, Då hade inte energin behövts distribueras på samma sätt, Tänk om alla hushåll på jorden hade solcellstak, wow vad vi skulle spara energi.

Men jag är ärlig när jag säger att jag inte tror gott om människan. Alla vill tjäna pengar (i stort sett) Hur många av jordens befolkning tror du inte skulle göra nått omiljövänligt som att t ex gräva ner en bil i en åker om de fick 100.000kr för det.

Att alla nya lösningar kommer till ytan och används är bevisligen inte sant (tyvärr), titta bara på filmen WHO KILLED THE ELECTRONIC CAR.

Björn Turegård sa...

Hej! Bra blogg med informativt värde. Jag förstår om du är upprörd, vilket jag också är, men för mig personligen skulle jag ta det du skriver på större allvar, och lite mer vetenskapligt om du utelämnar "helvete" och "jävlar" när du är som mest upprörd och kanske byter ut dem mot något annat. Bara lite subjektiv konstruktiv kritik.
Jobbar annars för fullt med att sprida din blogg ( som jag nyligen hittade till) till min nära och kära för att boosta din besöksstatistik och i längden (förhoppningsvis) ditt inflytande som du nämnde i tidigare inlägg.

Stephan Bäckman sa...

Tack så hemskt mycket Björn, Din kritik tar jag till mig.