tisdag 17 juni 2008

jag lärde mig kämpa som barn


När jag var 6 år gammal så var det Stjärnornas Krig som gällde för alla killar i min ålder. Utan att ha sett en endaste Stjärnornas krig film så lekte vi lekarna och samlade på gubbarna. Det var dom onda mot dom goda.
När man sedan fick se filmerna tyckte man dom var helt fantastiskt spännande och bra. Jag tror det var här mitt stora filmintresse började.

Indoktrinerad så lärde vi oss att det fanns ondska bland människor och att vissa ville bestämma över andra. Men vi lärde oss också att om man tyckte att dom som bestämde gjorde fel så skulle man kämpa emot och göra allt för att besegra dom onda.

När jag nu blivit äldre har jag lärt mig att filmerna om Stjärnornas krig egentligen handlar om en människas förfall. Hur han blir lurad av den onda sidan att tro att ondska och förstörelse är vägen till makt och rikedom som i sin tur leder till välstånd och lycka. Aj så fel han har vår man i svart.

Alla vi som är vuxna nu vet att så inte är fallet. Alla blir vi lyckliga av olika saker men dom som gillar att skada andra anser våra lagar att det är fel på.

Alltså (och med all rätt) så är det fel på alla de som inte bryr sig om vår miljö och det största problemet vi någonsin som människor har stått inför, klimathotet.

Men som barn lärde jag mig att om de goda kämpade så hade de goda möjligheter att segra precis som i Stjärnornas krig. Och det är precis vad jag har för avsikt att göra hela vägen fram till mål.

Eller för att citera Winston Churchill till det engelska folket under andra världskriget. "We shall never surender".

Så antingen är du med oss som är dom goda i kampen om att förhindra miljöhotet eller så är du med dom onda som antingen inte bryr sig eller gör vad som helst för att förhindra att de goda når framgång, och då kommer vi göra allt vi kan för att förgöra dig. För de goda kommer att segra. Jorden kommer att överleva och då helst med människan kvar som varelse.

Passar även på att citera den gamla tv serien hulken, också den från min barndom. ”Don’t make me angry, you won’t like me when I’m angry!


3 kommentarer:

Anonym sa...

Bäckis!
"I cannot pretend to feel impartial about colours. I rejoice with the brilliant ones and am genuinely sorry for the poor browns"
Sir Winston Churchill

Anonym sa...

and by the way...
"We shall never surender"

Sophy Elevall sa...

Helt fantastiskt sann text Stephan! Det bästa jag läst på länge! Det är det är så skönt när människor är ärliga och agerar på riktigt, jag blir så glad! Vet inte om du har sett "Angry kid", en några minuters kortfilm från Greenpeace i England. Tror du skulle tycka om den! /Sophy

http://www.savetheplanet.ax/inspiration/inspiration3.htm