måndag 12 maj 2008

Vad är problemet med källsortering?

Skrivet 20 februari 2008

Hej,

Fasen jag har haft den längsta inflensan på bra jädra länge. Jag har varit hemma i en vecka nu men i morgon skall jag äntligen återgå till jobbet om dock i ett lungnare tempo.

Jag har nyligen tagit del av en rapport om hur mycket Stockholmarna slänger i sopåsen varje år. I Stockholm slängs det ungefär 500.000 ton sopor varje år som inte källsoteras. Hit räknas altså alla de sopor som hamnar i sopåsen. Det som gör mig upprörd och besviken på Stockholmarna är ju att det är galet mycket av dessa sopor som kan källsorteras.
Av dessa 500.000 ton sopor så är 8% pappförpackningar, 8% tidningar, 8 % övrigt papper, 2% metallförpackningar, 3% hårdplastförpackningar 5% Glas.
Detta skulle innebära att om Stockholmarna inte vore så jädra lata och dumma så skulle vi i Stockholm kunna få bort 34% av våra sopor genom bättre källsortering. Detta skulle i sin tur betyda att gammalt material återanvändes istället för att eldas upp så att man måste framställa nytt. Av dessa 500 000 ton sopor så är 40% matrester som vi kastar (vi kanske borde bli bättre på att laga mat dessutom). I Södertälje utanför Stockholm har man infört ett system där just matrester hamnar i en grön soppåse och övrigt avfall i vita. På så sätt så källsorteras alla gröna plastpåsar med mat och blir till kompost och ny jord. Detta är ju smart och borde gälla över hela landet. Jag fattar inte att det skall vara så enkelt att finna lösningar men så jädra svårt att driva igenom dem bland kummun gubbar.

Enligt en förfrågan från min bostadsrättsförening så skall jag imorgon bli invald som suppleang i vår styrelse. Dom vill tydligen att jag skall titta på vårt miljöarbete bland våra 170 bostäder. Jag ser fram emot att ha hittat ännu fler att påverka med mina små lärdommar om hur man lever mer klimatsmart. Så för guds skull börja källsortera ordentligt, det ar inte många extra minuter i veckan men du kommer tycka om dig själv lite mer varje gång du går till sopstationen och lämnar ditt sorterade avfall.

PS. Är du ny i denna grupp får du gärna bjuda in dina vänner. ju fler vi blir... ja ni vet resten...
Håll Sverige rent.

Stephan
I ELFTE TIMMEN

Inga kommentarer: