tisdag 6 maj 2008

Standby for action


Tjena,

Jag är egentligen riktigt glad idag. De senaste 7 åren av mitt liv har jag utöver mitt vanliga jobb på vardagar arbetat även på söndagar mellan september och mars. Men nu är det slut på det och jag skall i morgon för första gången ha en helt vanlig söndag (utan ångest) ;0).
Tro mig när jag säger att jobba extra mycket och tjäna lite extra pengar gör ingen gladare. Du får lite extra pengar visst. Men du missar att leva livet och det är fasen det livet går ut på ju. att LEVA!

Läste en artikel i DN i morse som gör mig så jävla upprörd igen. De senaste två decenierna har elförbrukningen i Sverige fördublats. Allt vi köper måste numer ha ett jävla standby läge bara för att vi är så jävla lata att vi inte vill gå fram till tven och slå på den utan vill sätta oss i soffan och använda fjärren. Patetiskt egentligen. Vi har blivit ett förslöat sorgligt släkte och våra förfäder skulle håna oss om de såg oss. 10% av all el som skapas pumpas in i avstängda icke användna maskiner som står i standby. Den här elen som alltså enbart går förlorad skulle kunna försörja 64 000 villor med både el och värme. Jag gissar att vi snackar typ om hela Uppsala här. Detta är helt galet och gör mig förbannad. Smaka t ex på detta. Om du äger ett Playstation 3 och inte drar ut sladden från maskinen utan har den i Standby så drar den 177 watt. Detta innebär ca 4 kr om dagen och 1460kr om året som du inte får ett jävla piss för. Sug på den. Lösningar är dock på väg. EU skall låta besluta att standy prylar endast får dra 1 watt samt att man inom ett år kommer besluta om förbud mot just stanbyfuktionen och att den kommer försvinna från våra svensktillverkade produkter. Om du vill göra nått åt saken (och det är nog bäst för dig att du vill) så skall du tänka så här: Allt där hemma som är varmt drar ström, allt som lyser drar ström. Egentligen är det jävligt enklet.

Så nu när du har en hel lördag och söndag framför dig pallrar du dig ner till din lokala elhandlare och köper några grenutag med avstägningsknapp på och så gör du hemmet strömlöst när du inte är hemma eller inte använder just de produkterna. Du kommer spara många hundralappar och en jädra massa energi som annars måste framställas i onödan. Sedan får du gärna maila mig och berätta att du tagit mitt råd.
Kom igen nu!!!
Stephan Bäckman
I ELFTE TIMMEN

2 kommentarer:

Björte sa...

Hej,

Bra blogg, bra sak!
Men ps3 power consumtion på 177 är helt galet fel.

den drar 177W om den är påslagen och gör ingenting. (Idle)

Den drar 1.9W om den är i standby.

länk: http://www.hardcoreware.net/reviews/review-356-4.htm

Stephan Bäckman sa...

Hej där,

tack för bloggens första kommentar.

Jag vet att jag reagerade över siffran i RÅD OCH RÖN där jag fann den.

Vi får hoppas att din siffra är mer korrekt än min.