söndag 25 maj 2008

Jordens lunga blir mindre!

I senaste numret av tidningen Café (6/2008) har man en kanon artikel om Amazonas.

Nedan följer lite fakta från denna artikel:

Det finns ingen ände på jakten på ädelträ från Europa och Amerika. När det var som värst 2004, skövlades 27 429 kvadratkilometer regnskog bort. En yta lika stor som Belgien.

Nu får man inte skövla regnskog på samma sätt längre men år 2006 skövlades ändå 13 100 kvadratkilometer skog.

Brasilien har under de senaste åren blivit världens största köttexportör. Kunderna är de stora varuhuskedjorna över hela världen. Anledningen till framgångarna är att brasilianska kor inte föds upp på kraftfoder utan kossorna får ströva fritt och får äta gräs.
Därför kallas Brasilianskt kött för naturkött på förpackningen. Vad som dock inte står är att kossorna äter upp naturen i Amazonas.

Cafés reporter träffar Julio, en boskaps uppfödare i området. Han har köpt sig 12 000 hektar skog via en korrumperat juristkontor. Marken får egentligen inte säljas nämligen men Julio och många andra lyckas alltså köpa den.

Julio har låtit bygga en boskapsfarm av timret på sin mark. Han har dessutom anlagt en 70 kilometer lång väg för att transportera sina djur. Enligt lag får tomtägarna skövla max 20% men Julio har skövlat 50% och säger. ”Alla gör samma sak, varför skall inte jag kunna göra det”. Han säger också ”Det går inte att skydda regnskogen. Så länge det finns pengar att göra och människan låter sig korrumperas kommer skövlingen att fortsätta”.

En skogsskövlare säger senare i reportaget att ”Du skall inte koma hit och berätta för oss vad vi skall göra. Detta är vår skog. Vi bestämmer över den. Precis som alla andra länder har huggit ner sin urskog så har vi rätt att exploatera våran”.

I slutet av 1800 talet skövlade Sverige sin egen urskog och våra floder förvandlades till transportleder för virke. Av den svenska urskogen återstår idag 0,5%. Av Amazonas återstår nästan 80% trotts den aggressiva avverkningen.

Skogsskövlaren som dricker sprit under tiden han låter sig intervjuas säger plötsligt. ”Du är från Sverige va? Ni kan väl ta och hälsa Husqvarna så gott. Utan deras 272 XP hade vi inte kommit en millimeter. Världens bästa motorsåg. Det bästa är at de har släppt en ny modell nu. 390 XP. Den är kungen över alla motorsågar. Klingan är nästan en meter”.

Och jag kan inte annat än förundras över vad Husqvarna har för typ av träd i åtanke när de tillverkar dessa motorsågar?
Jag tror jag måste maila dem denna text och se om jag överhuvudtaget får nått svar. Återkommer till mina läsare i sånt fall.

Jag är glad att jag köpte senaste numret av café.

Tummen upp för Café, tummen ner för Husqvarna.

1 kommentar:

Lars Johansson sa...

Ett bidrag från Husqvarna till nån förening för att bevara regnskogen per såld motorsåg skulle vara bra. T ex en fruktspelmaskinstillverkare kom på själv att att han kunde ge bidrag till bekämpning av spelmissbruk. På samma sätt skulle Husqvara kunna göra. Och säkert tror jag inte att de tycker att idén är dum.

(PS Litet minnesbilder från när du höll på med Skogåsbion skulle vara kul, t ex när du pillar med filmrullar, packar upp filmerna, gör anläggningen mer miljövänlig, glädje och intriger i salongen, gamla nostalgiposters du satt upp t ex i Centrum skulle vara kul att se. DS)