tisdag 6 maj 2008

en jävla massa Kilowatt timmar!


Hej där,

Idag använder svenskarna sammanlagt nästan 150 terrawatt timmar el per år. Grovt räknat kommer knappt hälften av detta från vattenkraften och den andra hälften står kärnkraften för. Biomassa täcker omkring 5 procent av vårt behov medan olja, gas och vindkraft tillsammans kommer upp i ca 3 procent.
Om 17 år, 2025 uppskattar experter att efterfrågan på el har ökat med omkring 20 Twh. Samtidigt finns kraven på att växthusgaserna skall minska. EU och därmed Sverige har enats om att begränsa den globala temperaturökningen med två grader. För att klara detta har regeringens veteskapliga råd sagt att Sverige måste minska sina utsläpp med 75-90% fram till år 2050. Rådet har ingen stategi för hur detta skall gå till utan har bara tagit fram underlaget. Nyligen kom EU:s stora energi och klimatpaket med riktlinjer för hur mycket varje land bör öka användningen av förnybar energi. Sverige är redan överlägset bäst i klassen på detta tack vara vattenkraften som gör att vi har 44% förnybar energi i Sverige. Kravet från EU är dock att denna siffra skall öka till 49% till år 2020. Hur skall då Sverige få ihop ekvationen med ökat energibehov och minskade utsläpp. I dagsläget känns det ju smått omöjligt.
Det är här som konsument du kommer in i ledet och verkligen kan hjälpa till. Det första och absolut viktigaste valet du kan göra är att gå över till enbart miljövänlig el vilket du gör genom att ringa ditt elbolag och byta. Detta leder till att den el du använder har tillverkats helt miljövänligt utan några som helsta koldioxid utsläpp (vind och vatten).

Det andra du kan göra är att (inte sakta utan så fort som möjligt) bli så klimatsmart som möjligt i ditt handlade överallt där du nyttjar el. Se helt enkelt till att nyttja så lite el som möjligt. Det är faktiskt det enda sättet för oss att nå dessa mål, man är ju bara en idiot om man litar på politiker som inte vågar säga hur det egentligen ligger till eller på företagare som helt logiskt strävar efter bästa möjliga resultatrapport varje år. Men som konsument kan du rösta och säga att du inte godkänner idiotiska produkter som inte är klimatsmarta. Om du följer mina två steg ovan så har du gjort en hel del för miljön under 2008. Givetvis kan du göra ännu mer, och det återkommer jag till i nästa mail.

PS. Visste du att det förra året var minusgrader över hela landet denna vecka. I år var inte fallet så och snön var det länge sedan jag såg.
Take care
Stephan
I ELFTE TIMMEN

Inga kommentarer: