onsdag 24 december 2008

Scan lämnar KRAV bakom sig

I det senaste numret av COOP tidningen Med Mera står det att läsa att Scan nu slutar med att KRAV märka sin ekologiska mat och istället sattsar på en egen ekologisk märkning som bara fyller de regler som finns inom EU.

Tro det eller ej men vårt svenska KRAV märke betyder så mycket mer än EU loggan för Ekologiskt. En KRAV märkt gris får gå ute och böka i jorden, bada i leran och bete sig som en gris gör. En EU gris får gå ute men då på betong mark och kan alltså inte bete sig som en gris.

Att EU har en lägre nivå än KRAV är inte heller bra på sina leverantörer av ekologiskt kött är inte heller bra. Detta leder så klart till att fler producenter som enbart är ute efter det ekonomiska väljer att följa EUs regler istället för de svenska reglerna hos KRAV. Detta leder på längre sikt till att KRAV märket blir mindre värt fruktar jag.

Den bästa lösningen är ju dock att inte äta kött över huvud taget vilket jag gör allt mindre. Scans produkter äts det väldigt lite av i mitt hushåll, främst för att det luktar som om fru Scan har pruttat i mat förpackningarna innan dom har förslutits. Det luktar så oaptitligt att öppna dem att man tappar hungern.

Inga kommentarer: