fredag 19 december 2008

Samlade klimatnyheter från veckan



Unik lag ska minska växthusgaser
Storbritannien får snart en lag som ska reglera att landets miljömål uppnås. Storbritannien ska minska utsläppen av växthusgaser med 80 procent fram till år 2050, jämfört med 1990 års nivå, säger energi- och klimatministern Ed Miliband i en intervju med Sveriges Radio.

Lagen som Storbritannien nu får heter The Climate Change Act. Den innebär bland annat att regeringen gör en slags miljöbudget, bestämmer hur utsläppen ska minska, och detta måste följas.

– På liknade sätt som vi måste följa en finansbudget måste vi nu följa en miljöbudget, säger Ed Miliband.

Julklappar och julåtervinning
Naturskyddsföreningen presenterar en grön guide med tips för en miljösmart jul, som refereras i Expressen. En julgåva som stöder klimatet och världens skogar och hav. Köp utsläppsrätter, ge bort ett medlemskap, bli miljösponsor eller hitta smarta produkter i Naturbutiken.

LO-Tidningen skriver att det ”forsar klimatböcker ut från förlagen i samma takt som glaciärerna smälter” och den som ännu inte köpt julklappar kanske kan hämta inspiration från tidningens sammanställning av sådana böcker.

Och när granen barrat färdigt, kan den komma till nytta. I en förbränningsanläggning med energiutvinning kan en enda gran ge lika mycket el som en adventsljusstake förbrukar på en månad, skriver Trelleborgs kommun på sin webbplats, och lämnar en rad tips på hur man kan ”återvinna julen”.

Coop går över till tåg
Coop drar sin miljösatsning längre och väljer tåg vid varutransporter i större utsträckning än tidigare, skriver Dagens Handel. Det är transporter inom Sverige som flyttas från lastbil till järnväg och särskilda Cooptåg ska köra lastbilstrailers långa sträckor.
Totalt blir det 120 färre lastbilstransporter per arbetsdag mellan Helsingborg och Umeå och detta gör att Coop minskar sin klimatpåverkan med nästan 8 000 ton koldioxid.

– Vi har skrivit på Näringslivets klimatupprop där målet är att sänka våra utsläpp av koldioxid med 30 procent fram till 2020. Den nya lösningen gör att vi redan nu minskar vår totala klimatpåverkan med drygt 10 procent, säger Lars Idermark, Coop Sveriges styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Har Arktis redan passerat en ”tipping point”?
Forskare har funnit de första obestridliga bevisen att de arktiska områdena värms upp snabbare än resten av världen, åtminstone 10 år innan detta har förutsetts ske, skriver den brittiska tidningen The Independent.
Den ökade avsmältningen av Arktis sommaris innebär att värme ackumuleras i havet vilket lett till att lufttemperaturen i området är högre än vad som normalt kan förväntas.
Det framgår av en studie från forskare vid amerikanska National Snow and Ice Data Centre (NSIDC) i Colorado. Fenomenet förväntades inte märkas förrän om 10-15 år. Upptäckten ökar oron för att Arktis redan passerat en så kallad ”tipping point” mot isfria somrar som området inte kan återhämta sig från.

Klimatfond öppnas för u-länder
En överenskommelse om arbetsordningen till nästa klimatmöte och ett klargörande om hur de fattigaste utvecklingsländerna ska få pengar till att anpassa sig till klimatförändringen beslutades på FN:s klimatmöte i Poznan, enligt Dagens Nyheter.

– Grunden är lagd för att kunna nå ett nytt avtal för klimatet vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn nästa år. Nu väntar tuffa förhandlingar under hela 2009, säger Andreas Carlgren i en kommentar till FN:s klimatmöte i Poznan, enligt Miljödepartementet.
Andreas Carlgren ledde den ministergrupp som tillsattes av ordförandelandet Polen för att lösa frågan om strukturen för den anpassningsfond som FN skapade vid klimatmötet i Bali. Fonden skapades för att ge utvecklingsländerna ekonomiska medel för att möta svåra klimatförändringar.

– Vi öppnade för viktiga insatser för de fattigaste länderna. Det blir nu möjligt att åstadkomma skydd för de allra svagaste länderna mot de värsta klimatkonsekvenserna, säger Andreas Carlgren.

Nobelpristagare blir energiminister i USA


Steven Chu, en Nobelpristagare med fokus på klimatfrågan, blir energiminister i Barack Obamas kommande regering.
– Steven behärskar spjutspetsteknologin i arbetet med att hitta renare energikällor. Det finns ingen som passar så bra på denna post, sade Barack Obama då han presenterade sin nya minister vid en presskonferens.






EU på väg att fasa ut glödlamporna
Nu fasas glödlamporna ut inom EU och el-besparingen i Sverige beräknas bli 2 TWh, motsvarande 10 procent av användningen av hushållsel i Sverige, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande. Det är resultatet av ekodesignkommitténs beslut i Bryssel på måndagen som har signerats av experter från EU:s medlemsländer. Fullt genomförd kommer åtgärden att halvera användningen av el för hembelysning i Sverige.

Inom EU innebär besparingen cirka 40 TWh, vilket motsvarar en minskning av utsläppen med cirka 15 miljoner ton koldioxid per år, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande. Förordningsförslaget kommer nu att granskas av EU-parlamentet och planeras antas formellt av EU-kommissionen i mars 2009.

– Denna banbrytande åtgärd sänder ett tydligt budskap om EU:s vilja att nå sina klimat- och energieffektiviseringsmål, säger EU:s energikommissionär, Andris Piebalgs.

Sveriges utsläpp av växthusgaser minskar
Sverige fortsätter att minska utsläppen av växthusgaser. Under 2007 minskade utsläppen ytterligare två procentenheter. Sveriges totala utsläpp har nu totalt minskat med 9 procent sedan 1990. Årets minskning är en av de större sedan 1990, skriver Miljödepartementet i ett pressmeddelande.
Naturvårdsverkets sammanställning visar att de samlade utsläppen av de viktigaste växthusgaserna som regleras i Kyotoprotokollet fortsätter att minska. De totala utsläppen har nu minskat med 9 procent sedan 1990 och uppgick 2007 till 65,4 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Under samma period har ekonomin växt med 48 procent.

Sverige är bäst på att minska utsläppen av växthusgaser
Sverige gör mer än något annat land för att tackla utsläppen av växthusgaser medan Saudiarabien gör minst. Sverige hamnar ändå på fjärde plats - det visar den årliga klimatbarometern från nätverket Climate Action Network, CAN, rapporterar Sveriges Radios ekoredaktion. CAN och German Watch rangordnar varje år klimatinsatserna i 57 av världens länder som tillsammans står för 90 procent av de globala koldioxidutsläppen.

Sist men knappast minst så vill jag visa er klippet nedan. Jag vågar inte med ord beskriva vad jag skulle göra med Bush om jag hade chansen. Rädslan för att Säpo under påtryckningar från USA skulle gripa mig är för stora. Se inslaget nedan och läs mer här:



Inga kommentarer: