onsdag 12 november 2008

Inget mer Guillou för mig!


Jag har alltid varit ett stor fan av Jan Guillou. Ända sedan jag var typ 12 år har jag köpt hans böcker och jag har den alla i mina bokhyllor. Jag har sett honom som en man som vågat säga vad han tycker och kritiserar när så behövs. Jag minns att en av de ända två gångerna jag någonsin skolkat från skolan var när Jan skulle signera sin nya bok om Carl Hamilton. Jag hade inga pengar till att köpa den senaste boken då så jag hade med mig en gammal bok för mig har alltid första utgåvor varit viktiga. Men jag vågade inte be honom signera den när det väl kom till kritan. Jag läste ett citat från MITT I tidningarna där han var intervjuad och då sade han att han ville lämna ifrån sig jorden lite bättre än när han kom till den. Det lät stort tyckte jag då.

Men så läste jag det senaste numret av kill magasinet Café som finns ute i handeln just nu. Där var det en artikel där Jan Guillou och hans dotter omnämns i samband med att man diskuterar ett nytt tv program som planeras för SVT. Där står det att Guillou inte var tillgänglig just nu för att han var i Afrika och jagade lejon.

Jag är högst medveten att Guillou gillar att leka konung i skogen och jaga. Nått som jag inte har några problem med eftersom det i Sverige är lagligt att jaga och att vi tydligen måste hålla bland annat älgstammen i schack. Så att han är jägare är inte mitt problem.

Min enormt stora besvikelse kommer av att Guillou åker till Afrika för att jaga Lejon. Han åker till ett annat land för att jaga ett av hela jorden mest omtyckta och mystiska djur. Enligt uppgifter på Wikipedia så är Lejonets största hot människan och under de senaste 20 åren har antalet lejon minskat med 30 till 50%.

Jag är emot att Jan Guillou åker till Afrika för att döda detta djur helt i onödan och jag kan bara visa det på ett sätt. Jag kommer inte att köpa någon av hans böcker i framtiden. Mina pengar skall inte stödja hans privata nöjen längre.

Vad tycker ni?

Jag har mailat en länk till detta blogg inlägg till Jan på adressen jan.guillou@aftonbladet.se

6 kommentarer:

Lars Johansson sa...

Andelen vänsterlitteratur lyser av ett inre tvång med sin frånvaro i min bokhylla, så också Jan Guillou, pga att där kommunismen har farit fram har marken och naturen blivit förstörd, ibland även så problemen har kommit hit, t ex Tjernobyl. Ändå, att Jan Guillou skulle jaga ett djur som är utrotningshotat, det är märkligt av Janne, efter hans inlägg om Göran Kropp, som ju gjorde precis samma sak med att annat utrotningshotat djur där han blev kallad ekologisk brottsling av Guillou. Det var bra skrivet av Janne då. Det är så onaturligt av Janne det du skriver, så det måste nog röra sej om ett missförstånd. Kan du inte skriva till Janne och fråga?

Lars Johansson sa...

Jo, det ser jag att du har gjort ja. Innan du har fått det bekräftat så bör du nog ta ner inlägget, Stephan. Det är sällan Janne gör fel. Vi som har sett hans kroppsydda i verkligheten tror nog t o m att han skulle ha kommit till en olympiad.

Stephan Bäckman sa...

Hej Lars,

Som du ser har jag mailar Jan och bett honom kommentera.

Dock har jag inga planer på att ta bort inlägget tills han kommenterar. Om dessa fakta mot all förmodan skulle vara fel så är det tidningen Café som gjort felet och inte jag. Jag bara sprider deras ord vidare.

Om Guillou väljer att inte skriva tillbaka till mig så förutsätter jag att han varit i Afrika för att jaga lejon.

Lars Johansson sa...

Stephan, det står litet om Jan Guillou och jakt här

http://www.op.se/parser.php?level1=2&level2=533&id=940130

Varför han jagar lejon, förutom att de dödar getter, så är det litet oklart i artikeln. Jag tycker ändå att din avslutande poäng där, att du ska sluta köpa hans böcker är litet väl kraftig. För att vara ärlig så är jag litet smått besviken på hur du formulerar dig, det är första gången.

Stephan Bäckman sa...

Hej Lars,

tackar för länken. I den står det att Guillou själv har sagt att han jagat både Lejon och Leopard samt att han dödat en isbjörn.

Detta är inget jag vill sponsra och jag står därför fast vid min åsik att aldrig köpa en bok av honom igen. Detta innebär dock inte att jag aldrig kommer läsa en bok av honom men mitt förhållningssätt till Jan Guillou och den bild jag haft av honom som en rättvisans man har kraftigt förändrats de senaste dagarna.

Anonym sa...

Guillou är en stor fjant i mina ögon. Känner folk som pluggade med honom i tiden då han gick på skolan där "ondskan" utspelar sig. I själva verket var det väl han som var pennalist.

Gubbe med för mkt makt o pengar...