onsdag 15 oktober 2008

6 saker du kanske inte visste om klimatet?


I dagens Metro så var det en intervju med Fysikern Christian Azar med anledning av hans bok Makten över klimatet som jag skrev om för några dagar sedan i bloggen.

I samband med denna artikel så listar tidningen 6 fakta om klimatet vi inte känner till.

1. Redan år 1900 släppte genomsnittsamerikanen ut mer koldioxid än vad svensken gör idag.

2. Kina dubblerade sina koldioxid utsläpp mellan åren 1990 och 2004. Nu startas ett nytt kolkraftverk i landet varje vecka [Detta visste jag redan].

3. Flyg trafiken står endast för två procent av världens totala koldioxid utsläpp. [Jag hade hört 5 % men ett av de stora problemen är att de släpps ut på hög höjd.]

4. Jordbrukets utsläpp, bland annat metangaser från kossor står för närmare 30 procent av människans växthusgaser [rött kött står för 18% enligt SVT’s uppdrag granskning]

5. Om alla i världen skulle äta en genomsnittlig ilandsdiet (circa 80 kilo kött per person och år) skulle det krävas att ytterligare mark motsvarande storleken på USA skulle läggas under plogen.

6. Om världsisarna smälter kommer vattennivån i havet att öka markant. Bara Grönlands isar skulle ge en höjning av havsnivån på 7 meter, varpå delar av våra kuster skulle läggas under vatten. [Detta visste jag redan].

När jag har läst den bok jag läser just nu skall jag nog börja på ”Makten över klimatet”.

3 kommentarer:

Sanna sa...

Anledningen till att flyget släpper ut så lite är tydligen att relativt få procent av världens befolkning (en liten vit elit) flyger. Om alla flöge skulle det se annorlunda ut...

Stephan Bäckman sa...

För att man skall få lite perspektiv på det så är det som så att när 150 personer flyger Stockholm - London så går det åt 7,5 ton disel. Åtminstone enligt de flygkaptener som jag intervjuvade när jag flög på tjänsteresa i våras till London med SAS.

7,5 ton, det är en galen siffra.

Anonym sa...

7.5 ton är en spotstyver jämfört med bil (lastbil) eller båttrafik. Tåg är kanonsnälla i jämförelse. Men det är inte diesel som används till flygplan, det är "flygfotogen" (jetfuel).

Sanna - om alla var vegetarianer så kunde vi flyga hur mycket som helst! Vem det är som flyger är ganska irrelevant i sammanhanget. Flyg är ett vanligt transportsätt över hela världen, med skillnaden att ju fattigare region, desto "skitigare" trafik. :-)