söndag 29 juni 2008

Konsumentverket listar de snålaste bilarna 2008Med ett bensinpris på närmare 14 kronor litern kan det vara en bra idé att välja bil med god bränsleekonomi – samtidigt som du gör klimatet en tjänst. I Nybilsguiden, Konsumentverkets webbtjänst och broschyr, listas de snålaste nybilarna på den svenska marknaden, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.I Nybilsguiden listas alla de vanligaste personbilarna i Sverige, modell för modell, med uppgifter om bränsleförbrukning, miljöklass, skatt, cirkapris med mera. För alla pris- och miljömedvetna finns särskilda listor för miljöbilar, samt listor för de bilar med lägst bensin- respektive dieselförbrukning.

Enligt listan så är det SMART och deras FORTWO CDI bil som är den mest miljövänliga och släpper endast ut 88g koldioxid per kilometer. Bilen kostar 114 000 Kr men som ni hör på namnet så rymmer den endast 2 personer.

Toyota Prius står sig som vanligt högt på denna lista med sina 104g koldioxid per kilometer. Den kostar dock 253 000kr.

Personligen har jag varken råd eller lust (jo lust har man föresten alltid) att köpa en ny bil just nu och jag väntar stenhårt på att det skall komma en ny bil som kan ta mig till mitt sommarhus enbart på batteri, då slår jag till direkt.

Till dess så tävlar jag med mig själv om att köra miljövänligt. Idag åkte jag hem från landet och på de 15 milen drog bilen endast 0,51 liter per mil. Mig veterligen så är det att klassa som miljöbil om man ligger under 0,5 så jag kör riktigt snålt.

Ett tips som jag alltid gör är att aldrig tanka mer än 30 liter bensin. Tanken rymmer 60 liter men tankar jag bara hälften så är bilen 30 kilo lättare. Jag har dessutom tagit bort takräcket från bilen vilket minskar luftmotståendet en hel del faktiskt.

Men jag ser fram emot att köpa mig en elbil snart…

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har också bestämt att jag inte ska skaffa bil förrens det kommer en bra elbil..eller en RIKTIGT bränslesnål bil. :)