måndag 16 juni 2008

Kina är i täten för utsläppsländerna


De kinesiska koldioxidutsläppen ökade med 8 procent under 2007.

Den kinesiska ökningen motsvarar två tredjedelar av den totala globala ökningen av koldioxidutsläpp, som var 3,1 procent under 2007, rapporterar den nederländska miljöorganisationen MNP som sammanställt statistik från BP.

Kina står nu för 24 procent av de globala koldioxidutsläppen, följt av USA (21 procent), EU15 (12 procent), Indien (8 procent) och Ryssland (6 procent).
Tillsammans står dessa länder för 71 procent av de globala koldioxidutsläppen.

Räknat per invånare är förhållandet mellan de största utsläpparna annorlunda. Då har USA högst utsläpp med 19,4 ton per invånare, jämfört med 11,8 ton för Ryssland, 8,6 ton för EU15, 5,1 ton för Kina och 1,8 ton för Indien.

Källa: Naturvårdsverket
Det är dock många som sitter i vårt land och krittiserar Kina för deras utsläpp men samtididgt går det bra för oss Svenskar att köpa billiga produkter tillverkade i Kina. Allt vi äger i Sverige som är producerat i Kina borde faktiskt räknas som svenska utsläpp anser jag. Det är vi själva som som bär skulden för vad vi valt att köpa, både ni och jag, inte en stackars kines som kanske lever på existensminimum och jobbar 60 timmar i veckan.

Inga kommentarer: