torsdag 2 oktober 2008

Veckans fynd på hallmattan!

Denna vecka fick jag helt överraskande två fina presenter från Albert Bonniers förlag.

Den första var den magiska boken VÄRLD AV IS – ETT HOTAT ARKTIS. Detta är en bilderbok på 270 sidor med helt otroligt fantastiska bilder på isbjörnar, sälar, rävar och så klart en hel del vacker is.
Denna bok är verkligen något som får mig att kämpa vidare, jag blev väldigt tagen av bilderna och boken är så stor och vacker att bläddra i att den fungerar utmärkt som en present till någon som antingen är intresserad av foto eller av klimatet.

Jag vart faktiskt nära att boka en resa till svalbard direkt. Jag tycker nog att tidningen USA today förklarar mycket enkelt vad boken handlar om i sin recension när de skriver. Storslagna fotografier…ett SOS om vad som står på spel i kampen mot klimatförändringarna.

Jag vet dessutom att boken kommer vara årets Världsnaturfondens Pandabok 2008 i Holland. Så även de gillar boken.

Den är skriven och fotograferad av Mirelle de la Lez och Fredrik Grantah.

Den andra boken jag fick var Christian Azars MAKTEN ÖVER KLIMATET.

Givetvis har jag inte hunnit läsa boken ännu men för den som är intresserad av klimatet så är Christian Azar ett välkänt namn i Sverige. Christians speciallite är dessutom hur vi kan minska utsläppen på jorden så jag antar att denna bok kommer bli mycket spännande läsning för mig. I boken tar han upp hur allt kunde bli som det har blivit men också lösningar som förnybar energi, ökad effektivisering, kärnkraft och koldioxidomfångning. (skal bli spännande att läsa efter som jag är emot de två sista).

Jag ser nästa fram emot vintern då jag skall ta mig igenom alla dessa böcker som kommit nu under hösten. Frågan är bara om man kommer tro på en lösning efter alla böcker om hotet.

Men jag rekommenderar främst Arktis boken nått enormt!


3 kommentarer:

Anonym sa...

Du tipsar om jättebra böcker och jag blir ständigt inspirerad till att läsa dem. En tanke som jag fick var dock att det ur klimatsynpunkt skulle vara ännu bättre att låna på biblioteket, eller om de inte har kommit in ännu, mana de ansvariga till att ta in böckerna. Jag förstår dock att det kan vara ur marknadsföringssynpunkt som du gör detta.

Stephan Bäckman sa...

Hej,

Du har helt rätt om att låna böcker på bibblan är det absolut klimatvänligaste och ekonomiskt trevliga. Jag har dock skrivit om detta i ett tidigare inlägg och vill inte alltid upprepa mig.

Sedan är det som så att jag tycker att böcker som man vill ha numer skall köpas direkt från förlag så att de får ta del av den största vinsten och inte en massa mellanled på vägen.

Jag försöker inte marknadsföra produkter åt andra i text om jag inte tror på produkten själv, vissa av böckerna har jag som bekant inte hunnit läsa själv ännu.

/ Stephan

Stein sa...

Håller helt med om att man ska tänka på hur man köper eller lånar böcker. Men tänk på att om att ingen köpte böckerna, utan bara lånade, skulle det knappast komma några nya böcker. Fotoboken Värld av is är förresten helt fantastisk. Man tappar andan.